4 урока от детството, които вече са безполезни!

1
Не всички родителски съвети са валидни в света на големите
Не всички родителски съвети са валидни в света на големите Снимка: pexels

Нашите родители са и наши първи модели за подражание в живота.

Разбира се, те винаги ни мислят доброто, но не всичко, на което ни научават като деца, може да ни бъде от полза в света на възрастните.

Ето и кои техни съвети често се оказват безполезни:

1. Да избирате обкръжението си внимателно

Много често нашите родители ни учат да общуваме и да се сприятеляваме с определен типаж хора – да имат сходен на нашия произход, да са интелигентни, да не са посредствени, да са от добри, здрави семейства, да са с по-спокоен темперамент, за да не ни въвличат в неприятности и т. н. Всъщност така те, без да го осъзнават, ни вменяват предразсъдъци. Истината е, че човек с възрастта разбира, че може да има разнообразни приятели, като най-важното условие е, те да му бъдат лоялни.

2. Да бъдем предпазливи и да не поемаме рискове

Почти всички родители треперят нещо лошо да не се случи на децата им и без да искат им вменяват различни страхове още в детска възраст. В желанието си да предпазят своя наследник от всякакви беди, грешни решения и лоши влияния, нашите майки и бащи ни слагат ограничения, които в живота на възрастните понякога ни спъват – точно когато трябва да действаме смело, ние не смеем да рискуваме.

3. Бракът прави човек по-пълноценен

Повечето родители мечтаят да видят порасналото си дете задомено и изпитват ужас от идеята, че синът или дъщеря им може да не създадат семейство и да не им осигурят внуци. Разбира се, създаването на семейство е една от основните ценности за повечето хора, но не и за всички. Истината е, че нещастният брак може да съсипе живота на човек. В същото време човек може да се чувства щастлив и доволен от живота си и без непременно да е създал семейство. Той може да се радва на успешна кариера, на почитатели, на добри приятели и близки роднини, които също така да изпълват живота му.

4. Родителите винаги са прави

Не всичко, на което ни учат родителите е винаги правилно, макар те да претендират, че е така. Те със сигурност ще се опитат да ни дадат възможно най-добрите житейски съвети, но ние все пак трябва да можем да вземаме свои собствени решения. Дори и понякога те да се различават коренно от „идеалния“, според майка ни и баща ни, сценарий.

Източник: Tialoto.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари