37 тромбози при 17 милиона ваксинирани с "Астра Зенека"

0
Вече 11 държави от Европейския съюз спряха ваксинацията с препарата
Вече 11 държави от Европейския съюз спряха ваксинацията с препарата Снимка: ЕПА / БГНЕС

Вече 11 държави от Европейския съюз спряха ваксинацията с препарата

Европейската агенция по лекарствата уверява - ползите от ваксините срещу COVID-19 на "Астра Зенека" са повече от рисковете от нея. Официалната позиция на агенцията обаче ще бъде обявена в четвъртък. Това се случва на фона на нарастващия натиск от страните от Европейския съюз към регулатора да даде ясно становище за употребата на препарата.

До момента 11 държави от Европейския съюз спряха временно ваксинацията с "Астра Зенека". Сред тях са най-големите страни-членки Германия и Франция, а последно такова решение днес взеха Словения и Швеция.

Други като Австрия и Балтийските страни спряха само определени партиди от оксфордската ваксина. Това стана след съобщения за съмнителни случаи на починали в различни държави, но без доказана връзка с ваксинацията.

По данни на "Астра Зенека", от 17 милиона ваксинирани с нейния препарат, случаите на тромбози са 37, предава БНТ.

Според Европейската агенция по лекарствата засега няма доказателства за връзка между ваксините и възникването на тромбози, но случаите се разглеждат поотделно. Научно обоснованата оценка на регулатора ще се основава на факти, подчертаха от агенцията.

"Пандемията от COVID-19 е глобална криза с опустошително въздействие върху социалната сфера, икономиката и здравеопазването и огромно бреме за здравните системи на Евросъюза. Ваксините срещу COVID-19 помагат за защитата на хората от болестта, особено медиците и уязвимите групи, като възрастните хора и хронично болните. Това е много важен аспект в процеса на оценяване на ползите и рисковете. Докато разследването продължава, ние оставаме твърдо убедени, че ползите от ваксината "Астра Зенека" в предпазването от COVID-19 и намаляването на риска от постъпване в болница, надхвърлят рисковете от странични ефекти", заяви Емър Кук, директор на Европейската агенция по лекарствата.

До момента в Германия са поставени повече от 8 милиона дози от ваксини срещу COVID-19. В Австрия и Чехия те са близо милион, а в Словения и Хърватия има около 300 хиляди поставени дози.

Общо по света са поставени 359 милиона дози в 100 страни. Най-много от тях в Съединените щати - повече от 107 милиона дози.

На ниво Европейски съюз преговорите с фармацевтичните компании води Европейската комисия. На всяка страна-членка се полага квота от общите поръчки в съответствие с населението ѝ. Отделните държави обаче посочват дали предпочитат определена ваксина и какви количества искат. Тези количества може да се променят при нужда и след договорка с други държави.

По света най-използвана е ваксината на "Пфайзер" - в 72 страни. С една по-малко са държавите, където ваксинират с "Астра Зенека". Следват "Модерна" - 32 държави, "Синофарм" - 19 и "Спутник V" - 18 страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари