36 милиона европейци страдат от редки заболявания

0
Това бе съобщено на конференция в Билбао, организирана от Европейския икономически и социален комитет
Това бе съобщено на конференция в Билбао, организирана от Европейския икономически и социален комитет Снимка: eesc.europa.eu

Редките заболявания са над седем хиляди, като около 80% от тях са генетични

Близо 36 милиона европейци - около 8 на сто от населението на ЕС, страдат от редки заболявания. Това бе съобщено на конференция в Билбао, организирана от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), информираха от пресслужбата на европейската институция, предаде БТА.

Редките заболявания са над седем хиляди, като около 80% от тях са генетични. Сред тях са амиотрофичната латерална склероза, сърповидно-клетъчната болест и хемофилията. За 95% от тези заболявания не съществува специално лечение и не може да бъдат излекувани.

На форума в Билбао ЕИСК, който представлява гражданското общество на ЕС, призова настоятелно Европейския съюз да даде начало на европейски план за действие за засилване на сътрудничеството между националните здравни системи с основната цел - по-добро диагностициране, лечение и грижи за пациентите с редки заболявания. Комитетът се обяви за предоставяне на достъп на пациентите до най-авангардните знания и лечение, където и да се намират в Европейския съюз, се посочва в съобщението на ЕИСК.

Конференцията бе организирана от ЕИСК и бе единствената здравна проява, проведена с подкрепата на испанското председателство на ЕС. В нея се включиха 50 оратори, 45 членове на ЕИСК, генералният директор на генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия, трима евродепутати и около 550 участници от цяла Европа.

"Факт е, че "редките заболявания" изобщо не са редки - те засягат живота на 36 милиона души в цяла Европа. Това е общоевропейско предизвикателство, което изисква общоевропейско решение. ЕИСК представи на институциите на ЕС набор от препоръки, очертаващи начини за подобряване на живота на хората, засегнати от редки заболявания. Нуждаем се от нова стратегия и нов фонд "Солидарност" на Европейския съюз в подкрепа на финансовата тежест, пред която са изправени тези пациенти. Време е да действаме сега!", каза председател на ЕИСК Оливер Рьопке.

"В Европейския здравен съюз, който изграждаме, имаме задължението да подкрепяме хората с редки заболявания и техните семейства. Нашите усилия ще продължат да променят положението на всички нуждаещи се", каза Стела Кириакиду, еврокомисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, цитирана от пресслужбата на ЕИСК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари