36 градуса на сянка в Русе!

0
Рекордът за тази дата е бил през 2012, когато термометрите са отчели 38,8 градуса
Рекордът за тази дата е бил през 2012, когато термометрите са отчели 38,8 градуса Снимка: Dunavmost

Рекордът за тази дата е бил през 2012, когато термометрите са отчели 38,8 градуса

Максимална температура от 36 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град, предаде БТА.

Рекордът за тази дата е бил през 2012 г., когато термометрите са отчели 38,8 градуса.

Директорът на Спешна помощ в Русе д-р Иванка Маринова коментира, че не са получавани сигнали за почувствали се зле от жегата русенци.

По повод на прогнозата за горещо време и в идните дни - в периода от утре до 21-и юли, община Русе ще обособи временен пункт в центъра на града, където ще бъде предоставяна безплатна минерална вода на гражданите, съобщиха от местната управа.

В обособената шатра служители от отдел "Здравни дейности" ще измерват и кръвното налягане на желаещите. Те ще правят и консултации за превенция на здравословни проблеми при високи температури.

Заради горещото време лечебни заведения "Медика" в Русе организират кампания "С отговорност към горещините" в градове от шест области в страната, съобщи административният директор на "Медика" Алис Муртезова. В инициативата са заложени безплатни консултации със специалисти кардиолози, измерване на кръвно налягане и информационна кампания за запазване на добро здраве. На посетилите мобилните пунктове ще бъде подарена и бутилка минерална вода, за да се напомни колко важен е приемът на течности през лятото.

Освен в Русе, изнесени пунктове ще има в Попово, Търговище, Разград, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Шумен.

Инициативата е организирана с подкрепата на студенти от факултет "Обществено здраве и здравни грижи" на Русенския университет.

Заради горещините е и висок рискът от пожари в Русенско - това отчитат от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. По този повод се е състояла и среща между областния управител на Русе Анатоли Станев и гл. инспектор Светослав Войчев от противопожарната служба. Двамата призовават гражданите да бъдат отговорни и предпазливи при работа със запалими материали на открито, както и да не се изхвърлят незагасени кибритени клечки, фасове и всякакъв вид отпадъци на места, където те могат да предизвикат пожар. По думите на Войчев около 50 огнеборци в областта са в постоянна готовност да реагират при възникване на екстремна обстановка.

От началото на годината служителите на противопожарната служба са реагирали на повече от 560 сигнала в Русенско. При 128 от случаите пожарите са възникнали в сухи треви, което е почти два пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    синоптик
    не е за сефте, особено през юли/август
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари