3000 лева глоба за поставена палатка на дюни

0
Това предвиждат промени в Закона, внесени от ГЕРБ
Това предвиждат промени в Закона, внесени от ГЕРБ

Предлагат да има зони за каравани и извън къмпинги.

Глоба от 500 до 1000 лв. или имуществена санкция от 1000 до 3000 лв. за поставена палатка на дюни.

Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени между първо и второ четене от зам.-председателя на регионалната комисия Александър Ненков и депутати от ГЕРБ.

Първоначалният законопроект предвиждаше такави санкции да има и за хората, поставили плажни принадлежности върху дюните. Вносителите посочват, че с промените ще се избегне възможността за спорно тълкуване кои са плажните принадлежности, което да доведе до ограничаване на правото но хората да ги използват на плажа.

Шефът на регионалната комисия Искрен Веселинов предлага да се разпише в закона, че е разрешено да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани извън територията на морски плажове, дюни и къмпинги. Това трябва да става с наредба от министрите на туризма, околната среда, земеделието и регионалното развитие.

Веселинов предлага и за поставяне на шатра, палатка, кемпер или каравана извън определените места да има глоба от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв. Тези, които устройват такива места, ще се глобяват от 2000 до 5000 лв. или имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв. При повторно нарушение глобата е от 6000 до 10 000 лв., а санкцията - от 12 000 до 60 000 лв.

По време на представянето на законопроекта на първо четене имаше дебати, че е спорно условията на търг за наем на плаж да се публикуват до 30 дни преди крайния срок за подаване на заявления за участие, тъй като този текст създава предпоставка за нелоялни практики. Предложението на ГЕРБ е срокът да бъде 15 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари