300 катастрофи за три месеца в Русенско

1
При тях двама души са убити, а 139 - ранени
При тях двама души са убити, а 139 - ранени Снимка: Емил Димитров / bTV / архив

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година насам всяка трета неделя на месец ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Тази година денят е 15 ноември.

В тази връзка областният управител на област Русе Галин Григоров отправя апел към всички участници в движението за предпазливост, а също и за по-голяма търпеливост и толерантност. 

„Нека обединим усилията си в името на живота!“, допълва още той.

Само за изминалата година в страната са се случили 6730 пътнотранспортни произшествия, при които са ранени 8499 души, а други 628 участници в движението по пътищата на страната са загинали.

Що се касае до област Русе, то картината стои по следния начин. За 2019 година в региона са възникнали 1017 катастрофи, от които 336 тежки, довели съответно до 19 жертви и 426 ранени. В 97% от случаите причина за пътните инциденти са нарушения, допуснати от водачите на моторните превозни средства. Независимо че през 2018 година произшествията на пътя са били с 44 повече от тези през 2019, то през 2019 година се наблюдава леко увеличаване дела на пострадалите. Със 6 повече са ранените, а четирима души повече са загинали.

Статистиката сочи още, че сред най-опасните пътища в региона са Русе – Велико Търново, Русе – Разград, гара Бяла – Плевен, както и Русе – Силистра. От друга страна най-чести се оказват следните злополуки: сблъскване между МПС-та, както и удар в крайпътно съоръжение или пък дърво. Черната класация се допълва още от катастрофи с участието на пешеходци или велосипедисти. През изминалата година в областта са загубили живота си шестима пешеходци и един велосипедист.

Само за периода от началото на юли до края на септември тази година в Русенско са станали 300 ПТП-та, при които са ранени 139 души, а други двама са убити. За същия период през 2019 година са се случили 25 произшествия по-малко, но въпреки това починалите сега са с трима по-малко, а ранените с един.

Припомняме, че Областна администрация Русе продължава да бъде сред най-активните участници в множество разнообразни кампании относно насърчаването на пътната безопасност. През тази година бяха реализирани няколко съвместни инициативи с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и др.

Сред събитията с най-голяма популярност бяха временното поставяне на два билборда на вход и изход от Русе в посока София, напомнящи на шофьорите за опасността от използването на мобилни телефони, докато управляват автомобилите си, както и за рисковете и последствията при шофиране с несъобразена скорост. Бяха раздадени и флаери на ГКПП „Дунав мост“, а на 25 септември точно 1152-ма водачи, влизащи в страната през българо-румънската граница при Русе получиха флаери на 10 езика с апел за безопасно шофиране.

Не на последно място е необходимо да се отбележи, че от изключително значение за намаляване на травматизма и дори спасяването на живот при катастрофи е поставянето на предпазен колан.

От днес автомобилите трябва да бъдат и изцяло подготвени за зимните условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари