30 дни преди инфаркта - Основни симптоми

14
Това са основните симптоми, с които трябва да сте наясно
Това са основните симптоми, с които трябва да сте наясно

Исхемичната болест на сърцето е най-честата причина за инфаркт, възникваща когато прекъсва кръвоснабдяването за сърдечния мускул (миокарда). Специалистите твърдят, че редица симптоми могат да се усетят около 30 дни преди самия инфаркт.

Това са основните симптоми, с които трябва да сте наясно:

1. Недостиг на въздух

Нарушението на кръвния поток води до намаляване на притока на кръв в белите дробове, което води до недостиг на въздух. Понякога хората с инфаркт не изпитват в гърдите налягане или болка, а страдат от тежка форма на задух, сякаш току-що са участвали в маратон, а дори не са се помръдвали.

2. Замайване и изпотяване

Когато до мозъка достигат все по-малки количество кръв, това засяга всички функции на тялото. Правилното функциониране на мозъка изисква богат приток на кръв. Инфарктите могат да предизвикат замайване и загуба на съзнание. Така че нарушаването на сърдечния ритъм, известен като аритмия, може да бъде потенциално опасно. Студената пот е чест симптом на сърдечен удар.

3. Умора

Чувство на умора и изтощение всеки ден, всяка седмица, може да се появи поради липса на кръвоснабдяване на сърцето, мозъка и белите дробове. Така става трудно да се изпълняват нормалните ежедневни дейности, а състоянието с течение на времето става все по-зле и често води до тежко изтощение – човек се чувства твърде уморен, за да прави нещо. Този симптом е особено чест при жените и може да продължи със седмици. Трайно чувство на умора може да бъде признак на сърдечна недостатъчност.

4. Болки в гърдите, гърба, раменете, ръцете и шията

Най-често срещан и недвусмислен знак за приближаването на инфаркта е болка в гърдите. Първоначално болката само се появява, хората се плашат, но щом изчезне сама и за нея веднага забравят. Хората често пренебрегват болката в гърдите, но в крайна сметка осъзнават сериозността на ситуацията, когато тя се разпространява към раменете, ръцете и гърба.

5. Подуване

Сърдечната недостатъчност може да доведе до натрупване на излишни течности в организма и появата на отоци (обикновено на стъпалата, глезените, краката или корема), и внезапно повишаване на теглото и дори загуба на апетит.

Източник: ДРУГИТЕ НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари