3 милиона няма да ме сринат!

0
Това каза шуменският бизнесмен Петър Петров – Ретрото, ден след като от къщата му бяха откраднати злато, пари и бижута за близо 3 млн. лева
Това каза шуменският бизнесмен Петър Петров – Ретрото, ден след като от къщата му бяха откраднати злато, пари и бижута за близо 3 млн. лева

“Знам кой ме обра”.

Това каза шуменският бизнесмен Петър ПетровРетрото, ден след като от къщата му бяха откраднати злато, пари и бижута за близо 3 млн. лв., цитиран от 24 часа.

“Готов съм да поставя името му в плик да го запечатаме и да го поставим в един трезор. Ако полицията си свърши работата и се окаже, че не е този човек, веднага ти броя 100 хил. лв.”, допълни къде на шега, къде наистина бизнесменът. Според него тази кражба лесно може да бъде разкрита.

“Параметрите са толкова малко, че не може да не се стигне до извършителя. Или по-скоро до извършителите”, твърди Ретрото. Огромната му къща не е тарашена. Крадците са се насочили директно към втория етаж, където са покоите на стопанина. В малкия хол са отворили само 4-те чекмеджета на скрина. Без да са разхвърляли дори дрехите, са взели златния ролекс и два златни синджира по 1,5 кг единият. Преди Ретрото постоянно ги носеше, сега ги слага рядко.

“Имам приятели от 30 г., но никой от тях не е виждал тази стая, черпели сме се в хола. Само камериерка може да знае, че до гардероба има два шкафа, в единия се намира касата. Само камериерка е влизала там. Това не е каса, а един тежък метален шкаф.”

Той е бил разбит, а от него са взети злато, бижута с вградени диаманти, валута. Според Ретрото шкафът е разбит с устройство като менгеме. Допуска, че обирджиите са били поне трима. Взломен е бил един прозорец от северната страна, където се намират фитнес залите.

“Двама са влезли, третият е наблюдавал охраната на входа”, коментира Петров.

Крадците не са влезли на паркинга в приземието, където са скъпите коли, не са отишли и в големия хол, който е около 600 квадрата и в него има маркови питиета от лимитирани серии, които стигат до 20 000 лв. бутилката. Насочили се към втория етаж, където пред спалнята на Петров има малък хол. Влезли са само в тези две стаи.

Кражбата стана през нощта срещу сряда.

“Беше Никулден - а аз имам двама Николаевци - баща ми и големия ми син Недко. Отидохме да празнуване в къщата край язовира на с. Васил Друмево. В 17,30 там е само пазачът на входа.” Десет минути след полунощ Ретрото се върнал вкъщи и видял стореното. Цяла нощ от полицията са правили оглед. “Това не е работа на гастролиращи крадци, които са решили да оберат къщата на някакъв богат човек. Те са знаели какво търсят и къде да го търсят”, твърди той.

Охранителните камери на хасиендата, както я наричат шуменци, са от преди 16 г. “Планирах през лятото да сменя цялата система с по-модерна, да поставя сензори за движение.”

Къщата има 7 хола, 19 спални, вътрешен басейн, фитнес зала, сауна. Всичко това на 3 дка площ.

“При мен няма текучество на персонал, откакто съм в бизнеса, на никого ден не съм забавил заплатите. Имал съм до 1000 работници, особено когато свинекомплексът беше мой. Плащах най-високи заплати в града. Четиримата охранители са бивши старшини. По-скоро тяхната задача е да окосят тревата или да почистят снега”, разказва Петров.

Кражбата няма да срине бизнеса ми, по-скоро това е психологически шок”, отсича той.

“В България може да се печели, без да се краде”, казва Петров и уточнява, че откраднатото не е застраховано.

Петров е зооинженер. Семейният им бизнес с брат му Ванко започна преди 1989 г. по известния Указ 56, когато баща му отглеждаше в селото много животни. Петров беше първият бизнесмен в Шумен, който чрез Агенцията за приватизация купи свинекомплекса край Шумен и го нарече “Брадърс комерс”. Това беше през 1991-а. После го продаде на чуждестранен инвеститор.

“Всички помним как стана приватизацията. Продаваше се на изключително ниски цени.” Казва, че за да купи свинекомплекса, заел пари от приятели и за 3 месеца им се издължил. Признава, че част от първите пари спечелил от известните тогава пирамиди.

Като деца с брат си Ванко през лятото работели на ябълковата градина на ТКЗС. Сортирали ябълки, лепили етикети, товарели.

Като станали IV-V клас, печелели по 25 лв. на ден.

“Корупцията не я измислиха частниците, измислиха я държавните чиновници. Тази схема се наричаше сандвич - между две държавни структури стои един частник.”

В зората да демокрацията Петров започна бизнеса си с квартален ресторант, наречен “Ретро” и оттам останал прякорът му. Най-големият сандал около него бе през 1993 г. Тогава покойният вече шеф на “Интерпетролиум енд партнърс” Стоил Георгиев беше арестуван в Шумен заедно с 18 души заради побой над Петров. Според официалното съобщение тогава на МВР в Шумен Стоил Георгиев се е представил за съпрезидент на СИК, а останалите биячи били от групировки, гравитиращи около същата компания. Информацията беше, че е било изнудване - биячите са искали да вземат бизнеса му. В момента фирмата на Петров и на брат му се занимава с изкупуване на земеделски земи.

“Цените скочиха поне 5 пъти за последните години. И сега в земеделието има много пари, особено евросубсидиите.”

Колко имота има Ретрото сега, не е ясно. Освен тази хасиенда в с. Васил Друмево до язовира има къща. Във Варна има летен имот, в София - 3 къщи, казват, че едната е на жълтите павета.

Големият му син Недко завърши Лесотехническия, сега учи магистратура. Неотдавна му подари часовник за 150 хил. лв. “Той не го иска, все ми го връщаше. Добре, че беше у него, защото и той щеше да е сред обраното.”

Малкият му син е на 1 г. и 11 месеца. Казва се Петър-младши. За 54-годишния баща е голямата радост, подмладява го.

“Поръчал съм бентли, модел 2018-а В момента се изработва. Ще е 1000 конски сили”, похвали се накрая Ретрото. Впрочем в гаража си има още едно бентли, но било стар модел и 700 конски сили. “Аз съм бохем човек, ама вече и на ресторант не ходя. Правя си домашни партита или ходя в чужбина.”

Криминалисти са взели дактилоскопни отпечатъци, имало следи от гуми на кола, но от полицията отказват коментари, от прокуратурата - също.

През 2003 г. братята спонсорираха промоция на албум на Славка Калчева, тя им посвети песен.

В началото на 2003-а Петър Петров все още не беше изчезнал от светския живот. Тогава той и брат му спонсорираха промоцията на албума “Момина сълза” на певица Славка Калчева. Най-известната песен вече беше “Бяла роза”.

По онова време беше традиция изпълнителите на “Пайнер” да правят промоциите си в ресторант край Харманли. Тогава Славка Калчева каза, че това е първата промоция, а братя Петрови са нейни спонсори.

В “Момина сълза” е включена и авторската “Песен за братята”, посветена на тях.

На въпрос “Кои бяха твоите специални гости”, тогава певицата отговори: “Най-големите ми приятели от шуменската фирма “Брадърс комерс”, които бяха и основни спонсори на промоцията. Жалко, че успя да дойде само Петър, брат му имаше среща с бизнеспартньори.”

Петров събра очите на всички гости, сред които и олимпийският шампион по вдигане на тежести Николай Пешалов, с изумителната си щедрост. Когато Калчева запя песента за братята, той излезе на сцената, извади пачка нови 100-доларови банкноти, и започна да ги тъпче в пазвата на певицата, а тя не спря да пее. Част се разпиляха по дансинга и организаторите дълго след това събираха зелени банкноти.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари