290 000 лева ни струва изложбата в "Лувъра"

0
100 000 лева са транспортните разходи
100 000 лева са транспортните разходи

ксклузивно за пръв път пред Канал 3 министърът на културата разкри колко точно струва на България експозицията на тракийското съкровище в "Лувъра".

За изложбата държавата е броила 290 хил. лв. Около 150 хил. лв. е струвала реставрацията и консервацията на съкровището. Около 50 хил. eвро отиват за транспортни разходи и останалото - за реклама на нашата култура. Всички останали разходи са поети от френската държава - организация на събитието, луксозен каталог от 500 страници, приемане на гости, рекламна кампания във Франция, всичко са разноски на "Лувъра".  

В предаването "Факторът Кошлуков" министърът на културата Вежди Рашидов съобщи подробности за усилията, положени за представянето на българската експозиция в "Лувъра", както и за проблемите в Софийската филхармония и българския театър. 

По думите на Рашидов у нас изложбата е била жестоко критикувана, защото българите имат лош манталитет:

"Скандалът затрупва ежедневието и успехите ни. Скандалите се продават. Доброто не носи рейтинг, не е продаваема стока. В държавата ни не се случват само лоши неща, случват се и добри.", зяви той и подчерта, че посветената на България изложба в "Лувъра" е историческо събитие.

Той издаде още, че идеята за нея нямаше да се роди, ако не бил приятелски спор между него и френските му колеги - директорът на "Лувъра" и бившия министър на културата във Франция Фредерик Митеран. В спора Вежди ги критикувал, че имат много пропуски в знанията, що се отнася до България и изтъкнал колко богата културна история имаме:

"Вие французите сте по-непросветени хора", отсякъл скулпторът и се аргументирал с думите, че във всяко наше село и малко градче, ако питаш хората за Ален Делон, Пикасо или която и да е изтъкната личност, всяко малко дете ще знае за какво става дума. Ако обаче каже на французите някое голямо българско име - то те няма да знаят за кого става дума, защото не виждат по-далеч от носа си.  Така директорът на "Лувъра" приел предизвикателството сам да провери с какво можем да се похвалим у нас. Той дошъл на тридневно посещение. Три негови реплики Рашидов няма да забрави:

"Ти беше прав!""В културен шок съм!" и "Имам идея!"

Само след седмица вече обсъждали възможността за наша експозиция в "Лувъра". Пред водещия Емил Кошлуков Вежди Рашидов демонстрира няколко европейски издания, които са публикували подробни статии за изложбата. 

Позитивен ефект за страната ще има, свидетелство за това е интересът на много чуждестранни музеи към експозицията.

"Интересът към историческото ни наследство вече е събуден. След Париж тракийското съкровище заминава за Ню Йорк", обяви министър Рашидов. 

 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари