28 години без Фреди Меркюри

1
Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния вокалист на рок групата „Куин” Фреди Меркюри
Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния вокалист на рок групата „Куин” Фреди Меркюри

Легендарният вокалист на „Куин” умира през 1991 г. в Лондон от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН

Днес се навършват 28 години от смъртта на легендарния вокалист на рок групата „КуинФреди Меркюри. Той умира на 45 години през 1991 г. в Лондон от пневмония и усложнения, предизвикани от СПИН.

Музикантът ще бъде запомнен с уникалния си глас, който покрива четири октави. Истинското му име е Фарук Булсара, роден е през 1946 г. в Занзибар и израства там, за кратко живее в Индия, след което през 1959 г. със семейството му се преместват във Великобритания.

През 1970 г., заедно с Мрайън Мей и Роджър Тейлър формират легендарната „Куин”. Фреди е този, който предлага името. Групата сменя няколко басиста. Стилът на музикантите непрекъснато се мени.

В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и църковна музика. Фреди е блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички.

Творчеството на Фреди Меркюри не секва и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът „Made in Heaven“ (Създаден в рая). Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.

През 1992 г. Меркюри получава посмъртно британската награда за изключителен принос към британската музика. Той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 г., избран е за най-добър певец на всички времена в анкета от 2005 г., организирана от „Blender” и 18-ти в списъка на „Rolling Stone” за 100-те най-велики певци на всички времена.

През годините той упорито и до последно отрича болестта си. Към 1990 г. пресата вече широко спекулира относно здравословното му състояние, тъй като той страни от интервюта и публични изяви.

Клипът към песента „These Are the Days of Our Lives“ показва много отслабналия Меркюри в неговите последни сцени пред камера. Въпреки състоянието си, Меркюри държи да помага и да работи с „Куин” до последно.

Към края на живота си Меркюри започва да губи зрението си и се влошава дотолкова, че да не може да стане от леглото.

Поради влошаващото си положение, той решава да забърза смъртта си, като отказва да пие лекарствата си и пие единствено болкоуспокояващи.

На 23 ноември 1991 г. Фреди вика мениджъра на „Куин“ в Кенсингтън, Лондон, и му връчва съобщение за пресата:

„Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но дойде моментът моите приятели и фенове по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще подкрепят мен, моите лекари и всички останали по света, които се борят срещу това ужасно заболяване”, пише Фреди.

24 часа по-късно музикантът умира. Погребението е по зороастрийски обичай. Фреди е кремиран.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари