22-годишен студент извади кръста от Дунава в Сандрово

8
В русенското село тази година за първи път младежи скачаха за кръста в Дунава
В русенското село тази година за първи път младежи скачаха за кръста в Дунава

В русенското село Сандрово тази година за първи път младежи скачаха за кръста в Дунава.

Въпреки че населеното място е на реката, до момента е липсвала такава традиция. Новият кмет Георги Пенков решава да промени нещата, предаде Русе Медиа.

„Аз като млад кмет искам да направя да се празнуват всички християнски празници, защото в селото има доста млади хора и искам да ги науча на обичаи, на традиции, да се запази българското. Досега никога не се отбелязвал Йордановден, въпреки че реката тук е хубава. Имаше много желаещи да скачат за кръста, но решихме да са само хора от селото“, казва Георги Пенков.

В надпреварата за кръста се включиха шестима души, но късметът се усмихна на 22-годишния студент Калоян. Той следва медицинска рехабилитация и ерготерапия в Плевен и си е у дома заради сесията.

„Много добре се чувствам, участвах, за да спазим българската традиция и за здраве. Пожелавам на всички много здраве, много щастие и една много по-успешна нова година“, сподели щастливият късметлия. Той получи подаръци от свещеника и от кмета.

На брега на Дунава се направи Богоявленски водосвет, след което празничното настроение бе допълнено с народни хора на брега, греяно вино и почерпка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари