2023-та: Последна година, в която небето ни ще пазят МиГ-29

1
Най-новите изтребители МиГ-29 са на малко над 30-ина години
Най-новите изтребители МиГ-29 са на малко над 30-ина години Снимка: БГНЕС

Най-новите изтребители МиГ -29 са на малко над 30-ина години

Тази година ще е последната за изтребителите МиГ-29, които ще бъдат използвани за охрана на въздушното пространство. Това ще се случи на фона на липсващо решение как ще продължи изпълнението на ангажимента, предава БНР.

Най-новите изтребители МиГ-29 са на малко над 30-ина години. Но проблемите с удължаването на ресурса им се появиха заради войната в Украйна. Ремонтът и поддръжката на самолетите се правеше основно в Русия. Последното рамково споразумение е от 2018-та година за срок от 4 години на стойност около 41,5 млн. евро.

Заради забавяния заради Covid България поиска неустойки. Към май 21-ва част от неустойките са бяха платени.

Сега служебният министър на отбраната Димитър Стоянов говори за осигуряване на поддържани МиГ-ове за „подготовката на летателния състав до края на 2023-та“. Но за сега няма яснота как се движи договорката с Полша за два свалени от Миг двигателя и шест, които са за ремонт. Служебното цивилно ръководство на армията не е се отказало и да търси т.нар. междинен изтребител.

С опции да е от Швеция или Франция. Трудната ситуация пред ВВС е и заради изместените от 25-та година нататък срокове за доставка на първите осем Ф-16.

През последните години охраната на въздушното ни пространство се изпълнявала и от НАТО-вски изтребители Ф-16, „Юрофайтър, Ф-35.

Но винаги съвместно с българските пилоти.

Заради Конституционните ангажименти, както са подчертавали от Министерството на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    4
    русенец
    Ние не можем да управляваме МиГ 29, защото пилотите ни нямат натренираност, понеже не летят, а не летят защото един час полет струва около 5 000 долара, а ще управляват Фъ-16, чиито разходи започват от 25 000 долара на час? Абсурд! Преди 1989 имахме над 200 самолета и екипажи за тях, сега летят 4-5 машини, като пилотите правят по под 10 часа нальот на година.
  • -3
    3
    ...
    Да ги дават на нашите украински братя, а ние ще се пазим с модерни западни самолети, които за няма и час могат да опустошат мацква! Слава на Нато, слава на ЕС, слава на Украйна!!!
  • 8
    2
    Mmu
    Ще правят хвърчила от чертежите на F-16 и пускат в небето.
  • 7
    1
    Далаверата
    "Трудната ситуация пред ВВС е и заради ..." кой ще лапне комисионната от сделката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари