2023 може да е най-горещата година в историята на света

1
Тази година светът ще преживее завръщане към Ел Ниньо
Тази година светът ще преживее завръщане към Ел Ниньо

Тази година светът ще преживее завръщане към Ел Ниньо

Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през 2023 г. или 2024 г. заради изменението на климата и очакваното завръщане на метеорологичния феномен Ел Ниньо, съобщава "Ройтерс", цитирана от News.bg.

Според климатолозите след три години на климатичната фаза Ла Ниня в Тихия океан, която обикновено понижава леко температурите в световен мащаб, по-късно тази година светът ще преживее завръщане към Ел Ниньо - по-топлия аналог.

По време на Ел Ниньо ветровете, духащи на запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на изток, вследствие на което температурата на повърхността на океана се покачва.

"Ел Ниньо обикновено се свързва с рекордни температури в световен мащаб. Все още не е известно дали това ще се случи през 2023 г. или 2024 г., но според мен е много вероятно", заяви Карло Буонтемпо, директор на Програмата "Коперник" на ЕС в областта на изменението на климата.

По негови думи климатичните модели предполагат връщане към условията на Ел Ниньо в края на бореалното лято и възможността за развитие на силен Ел Ниньо към края на годината.

Най-горещата година в света досега беше 2016 г., като тя съвпадна със силната фаза на Ел Ниньо. Изменението на климата обаче е подхранвало екстремни температури дори в години без това явление.

Последните осем години бяха най-горещите в света и са показателни за по-дългосрочната тенденция на затопляне, предизвикана от емисиите на парникови газове.

Фридерике Ото, старши преподавател в Изследователския институт "Грантъм" по въпросите на изменението на климата и околната среда към Лондонското училище по икономика, заяви, че температурите, подхранвани от Ел Ниньо, могат да влошат въздействието на изменението на климата, което страните вече изпитват, и да доведат до тежки горещи вълни, суша и горски пожари.

"Ако Ел Ниньо се развие, има голям шанс 2023 г. да бъде дори по-гореща от 2016 г., като се има предвид, че светът продължава да се затопля, а хората продължават да горят изкопаеми горива", отбеляза той.

Учените "Коперник" днес публикуваха доклад, в който се оценяват климатичните екстремни явления, които светът преживя през 2022 г. - петата най-гореща година в историята.

През миналата година Европа преживя най-горещото лято в историята си, а предизвиканите от изменението на климата екстремни дъждове причиниха катастрофални наводнения в Пакистан. През февруари пък равнището на морския лед в Антарктика спадна до рекордно ниско ниво.

Средната глобална температура в света понастоящем е с 1,2 градуса по-висока, отколкото в прединдустриално време.

Въпреки че повечето от големите източници на емисии в света обещаха да намалят нетните си емисии до нула, глобалните емисии на въглероден диоксид през миналата година продължиха да нарастват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари