20 000 жилища са опасни за хората

0
Опасните жилища трябва спешно да бъдат оздравени, или да бъдат съборени
Опасните жилища трябва спешно да бъдат оздравени, или да бъдат съборени

У нас има 44 000 блока на възраст 40 и повече години.

По последни данни, в България има общо над 4 милиона жилища, като поне 20 000 от тях са в стари и зле поддържани сгради. Това, от своя страна, носи пряк риск за живота и здравето на техните обитатели.

За всички тези опасни жилища съществуват две възможности - или спешно да бъдат обледвани и цялостно оздравени, или да бъдат съборени. И в двата случая, обаче, са необходими много пари, пише вестник Сега.

За проблема алармира Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), която бе учредена преди дни. От там напомнят, че панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот. Т. нар. професионални домоуправители смятат, че отговорност за проблема носят всички - собствениците на апартаменти, местни власти и държавната администрация.

Още през 2011-2012 г. експерти повдигнаха темата, че след 2020 г. най-старите панелки ще станат опасни за хората, ако не бъдат цялостно реновирани.

Засега не е ясно как държавата ще реши въпроса с престарелия жилищен фонд. По официални данни на ресорното минитерство, у нас има 44 000 блока на възраст 30, 40 и повече години. Всички те трябва да бъдат обновени, за да е удължи срокът им на експлоатация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари