19 университета вдигат таксите

0
Софийският университет увеличава таксата в специалността “Администрация и управление” от 380 на 460 лв
Софийският университет увеличава таксата в специалността “Администрация и управление” от 380 на 460 лв

19 държавни университета са предложили увеличение на таксите за обучение за 2017/2018 академична година според проект за постановление на правителството, публикуван за обществено обсъждане.

Софийският университет увеличава таксата в специалността “Администрация и управление” от 380 на 460 лв.

От 340 на 460 лв. е променена таксата за икономика, а от 380 на 420 лв. за туризъм. Медицината и фармацията се запазват по 925 лв. Намаление, и то сериозно обаче, има при математиката - от 800 на 640 лв.

Първокурсниците в педагогическите науки в университета “Проф. Асен Златаров” в Бургас ще плащат със 120 лв. повече - 520 лв. годишна такса, става ясно още от проекта за решение.

Няма промяна в тарифата на Пловдивския университет. Теория и управление на образованието, както и педагогиката във Великотърновския университет се увеличава от 400 на 500 лв.

Югозападният университет в Благоевград предлага увеличение с 90 лв. в специалностите “Педагогика” и “Педагогика на обучението по” и годишната такса става 500 лв.

Филологията пък от 570 скача на 610 лв.

От 650 на 700 лв. е увеличението при математиката и техническите науки в Техническия университет в София.

“Не сме вдигали таксите от 10 години и увеличението е минимално. Ще има възвръщаемост 100% за студентите, например при записването ще им бъдат дадени безплатни документи”, обясни шефът на учебния отдел Спасен Цветков.

Няма да пипат сумите, които трябва да плащат студентите във висши училища като Техническия университет в Габрово, Лесотехническия, Химикотехнологичния и металургичен, Университета по хранителни технологии в Пловдив, Художествената академия, Университета за национално и световно стопанство, Музикалната академия и НАТФИЗ. Без промяната в тарифите си са също Националната спортна академия, Висшето строително училище “Любен Каравелов” в София, Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков”, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Основните специалности в медицинските университети в София, Пловдив и Плевен запазват таксите си. Медицинското висше училище във Варна обаче иска увеличение от 900 на 1200 лв. за първокурсниците по медицина, дентална медицина и фармация.

Държавните висши училища и научните организации оповестяват на официалната си интернет страница съответните такси за кандидатстване и за обучение за учебната 2017/2018 година.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари