19-и ден на протести: поздрави към Шиши в стихотворна форма

1
Протестите продължават в цялата страна, въпреки че броят на протестиращите намалява заради летните отпуски на хората
Протестите продължават в цялата страна, въпреки че броят на протестиращите намалява заради летните отпуски на хората Видео: bTV

В първите часове от протеста нямаше напрежение сред демонстрантите, полицейското присъствие обаче остава засилено, съобщава NOVA

В понеделник излязоха резултатите от проверката на СДВР, която започна преди две седмици. Нейната цел бе да се установи дали полицаи са употребили физическа сила на протестите от 10 юли. Резултатите от проверката сочат, че четирима полицаи са превишили своите правомощия. Всички те ще бъдат наказани дисциплинарно. Материалите, открити по време на проверката, вече са предадени на прокуратурата.

От МВР заявиха, че протестиращите, имащи общо с проверяваните случаи, са отказали да се възползват от правото си на позиция пред комисията, извършила проверката.

Протести има и в още няколко големи български града. Във Варна протестиращите се събраха пред сградата на общината, въпреки силния дъжд. Засилено е и полицейското присъствие.

Отговорността задържа правителството на власт. Това обяви Бойко Борисов по повод протестите. Премиерът заяви, че се задават тежки месеци заради кризата, породена от коронавируса, и призова демонстрациите да преминават мирно. Според него правителството е длъжно да работи, за да минимизира щетите за икономиката.

„Предстоят изключително тежки месеци. Не му завиждам на този, който си мисли, че това е лесна работа. И аз на колегите им казах – само нашата отговорност ни задържа”, заяви Борисов и обясни защо на протестите засега липсва темата доходи.

Те затова нищо не казват на протестите, те говорят в имагинерни величини. Искаме това, това, това, но накрая всичко опира до сметката, до парите, до това къде колко ще отидат. По тези теми те не говорят.”, смята премиерът.

За блокадата на ключови кръстовища в София премиерът каза, че се надява, като всяко едно нещо, и на протестите да се спазва закона. Борисов не остана безразличен и към ситуацията с шефката на депутатите на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерката на опозицията Корнелия Нинова. В петък двете бяха блокирани в БНТ.

Тази ситуация е толкова вредна за инвеститорите, за климата. Оставям на тези, които го правят, да знаят за какво го правят. Дано те знаят. След това е лесно. Излиза и казва – аз ще строя, ще правя еди-какво-си. Изброява. Другите си избират. Свободата на словото е да биеш журналист? Има бит журналист. Да не даваш на другите да говорят. Хубави, лоши, имат право да си кажат гласа. Ние на кой сме забранили да говори?”, попита премиерът.

Според Борисов следващите месеци на политическата сцена ще бъдат най-изгодни за партиите извън управлението.

Междувременно исканията на протестиращите  са за оставка на цялото правителство на Бойко Борисов и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Денят е по-различен с факта, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който е на много от плакатите на протестиращите, има рожден ден.

Една от инициативите в 19-тия ден от протестите започва в 18:30 пред сградата на БНБ. Там граждани изпяха „ЧРД, Шиши“ и  оставиха поздравителни картички за рождения ден на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В същия час пред централата на ПП ГЕРБ, която се намира в т.н. Малко НДК, е обявена инициатива за масово писане и връчване на оставки.

Протести има в много други градове в страната.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари