17-годишният Сашо от махалата в Куклен владее 5 езика и свири на пиано

0
Сашо Димитров от малък мечтае да стане пилот
Сашо Димитров от малък мечтае да стане пилот Снимка: Bulgaria ON AIR / стоп кадър

Сашо Димитров от малък мечтае да стане пилот

Сашо е на 17 години и знае 4 езика освен майчиния – ромски. Сашо Димитров от Куклен говори български, турски, немски и английски. Заляга над уроците и е много добър ученик в 10 клас в местното училище. Стреми се към високи оценки, защото получава стипендия за успех и желае да продължи да се образова. Мечтата му е да стане пилот, разказва репортаж на Bulgaria ON AIR.

„Още от малък реших, че ще бъда летец. Родителите ми работеха дълги години в чужбина и всеки път, когато ги изпращах на летището, ми ставаше много мъчно. Тогава си мислех, че ако мога да карам самолет, ще ги последвам. Минаха толкова години, но аз все още искам да съм пилот, разказва Сашо.

Когато е в първи клас, баща му и майка му го вземат в Германия. Там прекарва 5 години, като успява да научи добре английски, немски и турски. Започва да свири и на пиано.

„Бях омагьосан от този инструмент. Купиха ми електрическо пиано и сам се научих да свиря. Любимият ми пианист е Юрума, а най-обичаният композитор – Бетовен“, обяснява младежът. След като семейството се прибира в Куклен, той продължава да свири. Участва в концертите, организирани в училището му. Сашо е много възпитан, сериозен и отговорен ученик. Пример е за ромите в Куклен“, хвалят го преподавателите му.

Сашо има две сестри - Живка на 15 години и Алисия на 4 месеца. Според семейството на Сашо ромите сами са виновни за наложените в обществото стереотипи.

"Гордеем се с това, което сме, защото не всички роми са еднакви, ние сме постигнали доста", споделят майка му и сестра му.

Младежът е запалил и баща си да учи. „Цял живот е работил в строителството. Майстор е и умее да прави много неща. Години наред се блъскаше по чужбина, за да ни осигури. Сега сме обезпечени, живеем в голяма собствена къща. А баща ми реши, че ще учи за парамедик. Може и аз да съм му повлиял“, смее се Сашо.

От баща си пък той е научил, че трябва да се труди упорито, ако иска да постигне целта си. И да не се отказва да се бори за мечтите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Спиро
    Какъв майчин ромски ма, кучко космата?? За 5 сребърника и майка си ще продадете продажни графомани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари