17-годишен българин спечели исторически медал в плуването

1
Йосиф Миладинов стана европейски вицешампион на 100 метра бътрелфлай
Йосиф Миладинов стана европейски вицешампион на 100 метра бътрелфлай Снимка: Фейсбук

Йосиф Миладинов стана европейски вицешампион на 100 метра бътрелфлай

17-годишният Йосиф Миладинов увенча чудесното представяне на българските плувци на Евро 2021 в Будапеща със сребърен медал, съобщи Сега. Пловдивчанинът завърши втори във финала на 100 м бътерфлай с нов национален рекорд от 50.93 сек. - първо слизане на български плувец под 51 секунди в дисциплината.

Шампион на Европа с нов рекорд на първенствата стана унгарецът Крищоф Милак с 50.18 сек., а трти завърши Джеймс Гай (Вбр) - 50.99 секунди.

Медалът на Йосифов е исторически за българското плуване, защото е първият спечелен от наш плувец в дисциплините в 50-метров басейн. Последните отличия въобще за България от европейски първенства бяха бронзовите медали на Петър Стойчев и Иванка Моралиева на 25 км в открити води на първенството в Мадрид, което се проведе година след като Миладинов се е родил - 2004-а.

Иначе това е общо 15-о отличие за България от еврошампионати по плувни спортове, като в колекцията са и две титли - на Таня Богомилова на 200 м бруст от София`85 и на Петър Георгиев в скоковете във вода от триметров трамплин в Рим`83. Останалите ни медали са 4 сребърни и 9 бронзови.

По-рано днес мъжката ни смесена щафета 4 по 100 м съчетано плуване (Калоян Левтеров, Любомир Епитропов, Йосиф Миладинов и Антъни Иванов) постави нов републикански рекорд - 3:37,48 мин. и зае осмо място във втория полуфинал. Старият държавен рекорд за мъже беше 3:43,70 от европейското за юноши Казан 2017 (Левтеров, Баблаков, Миладинов, Янчев). Общо българският квартет зае 15-о място от 20 стартирали щафети в Будапеща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари