166 години от рождението на Иван Вазов

0
Днес се навършват 166 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов
Днес се навършват 166 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов

Днес се навършват 166 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

По повод годишнината Националният литературен музей кани жителите и гостите на София от 11 часа да поднесат венци и цветя пред паметника на Вазов на ул. "Георги Раковски". 

Честванията по повод годишнината започнаха от родното място на Вазов - Сопот, от Радиното училище, едно от първите девически училища в България, опожарено по време на Руско-турската война и възстановено после. Девическото училище, както и много други места в Сопот, са описани в романа "Под игото" на патриарха на българската литература Иван Вазов. От името на Рада Госпожина - една от главните героини в книгата, учителствала в града, идва и наименованието Радино. В него бе показана обновената експозиция "Старият Сопот" с творби на племенницата на писателя - художничката Бинка Вазова, с картини рисувани през 30-те години на миналия век. Те са изключително ценни, защото на много от тях има сгради, които днес вече не съществуват.

Днес в София е поклонението пред паметника на поета. Паметникът е издигнат зад храма "Света София", където Вазов е пожелал да бъде погребан. Камъкът,  донесен от  Витоша става част от самия паметник през 1956 година.  Актьорът Янко Лозанов ще изпълни най-прочутите и обичани Вазови стихотворения, а деца ще рецитират "Аз съм българче".

По традиция на рождения ден на поета от 13 до 17 часа музеят на Вазов в София ще бъде със свободен вход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари