155 години от гибелта на Хаджи Димитър

1
Славният войвода пада убит в битката при Бузлуджа
Славният войвода пада убит в битката при Бузлуджа

Славният войвода пада убит в битката при Бузлуджа

На 18 юли се навършват 155 години от гибелта на Хаджи Димитър, припомнят от Регионалния исторически музей (РИМ) "Д-р Симеон Табаков" в Сливен.

На 6 срещу 7 юли 1868 г. чета, предвождана от Хаджи Димитър и Стефан Караджа, преминава в България. Нейната цел е да вдигне общобългарско въстание и да донесе така желаното Освобождение. На 18 юли 1868 г. след редица сражения и неравностоен бой, малцина четници достигат връх Бузлуджа. В решаващата битка, обграден от османски войски, пада убит и славният войвода Хаджи Димитър. На 30 юли в Русе издъхва и неговият другар Стефан Караджа, посочиха от музея.

"Дружина, мене сте избрали в името на изпадналото ни Отечество, за да помогнем със силата си и с юнащината си за неговото освобождение. Аз имам, каквото и вие синца – да си заложа живота за тази светла цел. Моля се на бог да ни укрепи в този път и да даде нам сила и крепкост да претеглим всичките теглила, които има да срещнем, и дано се смилостиви да ни помогне Господ да добие народът ни, което искаме, свободата и самостоятелността. Ето коя ми е грижата и желанието. Ако в противен случай искам да търгувам с вашата кръв или да се дам на своеволни користни стремления, нека Господ и вие да ми бъдете съдници и да бъде три пъти проклета душата ми!“ - с тези думи войводата Хаджи Димитър се заклева да бъде верен на своята дружина и се посвещава на националноосвободителната кауза.

На 15 юли пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, стотици се събраха, за да отбележат 155-ата годишнина от гибелта на войводата и неговата чета. Отслужена бе заупокойна молитва, на почетен караул застанаха военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, а всички присъстващи почетоха паметта на загиналите герои с едноминутно мълчание. Във възстановка, организирана от Националното дружество “Традиция” и регионалния клуб „23-ти пехотен Шипченски полк – Казанлък“, бяха пресъздадени събитията на връх Бузлуджа на 18 юли 1868 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари