150 години професионално образование в Русе

1
Пред Професионална гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ ще бъде открит паметен знак
Пред Професионална гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ ще бъде открит паметен знак

Пред Професионална гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ ще бъде открит паметен знак

150 години професионално образование в България ще отбележат в Русе тази събота. Инициативен комитет, подкрепен от общинската администрация, Регионално управление на образованието, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионален исторически музей – Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе, организира събитията по отбелязването на юбилейната годишнина. Председател на Инициативния комитет, подготвящ честването, е проф. Ангел Смрикаров.

С цялостната организация се е заела специално създадената фондация „Познание“ с управител Миряна Машева. На събитията се предвижда да участват областният управител Анатоли Станев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и редица други представители на местната и държавна власт.

На 20 май, от 15:00 часа, на постамента пред Професионална гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, ще бъде открит паметен знак, посветен на 150-ата годишнина на професионалното образование. Идеята за този знак е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов, а мястото е символично – гимназията е едно от първите професионални училища у нас. С изработването му са се заели двама известни русенски творци – скулпторите Георги Радулов и Даниел Кънчев, а на плочата е цитирана строфа от стихотворението „Ръката на учителя“ на Харалампи Харалампиев:

„И всеки помни по един учител - из стръмното ръката му подал...“.

След освещаването на паметния знак ще бъде проведена тематична кръгла маса, която ще започне от 16:00 часа в зала „Сименс“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“. По време на събитието ще бъдат връчени почетни плакети на заслужили пенсионирани преподаватели-специалисти от региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Гражданин
    Защо така ме напуши смях?Изброените лица от гореспомената фондация и "Познанието" са обречени на вечна раздяла.Но както е казал Алеко Константинов "O tempora,o mores".Пък може да се излъжат поне да научат кой е Вондрак.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари