15 начина за подобряване на психичното здраве по време на рецесия

0
Страхът от рецесията може да влоши и вече съществуващи психични състояния
Страхът от рецесията може да влоши и вече съществуващи психични състояния

Страхът от рецесията може да влоши и вече съществуващи психични състояния

По-рано тази година, през януари, Световната банка предупреди за рецесия през 2023 г., заявявайки, че световният растеж вероятно ще се забави в условията на инфлация, нарастващи лихвени проценти и смущения, причинени от войната в Украйна, пише Mintlounge.

Докато дебатът дали ще има или няма да има рецесия продължава, страхът от нея изглежда оказва значително влияние върху психичното здраве. Това е оправдано, разбира се. Рецесията поражда опасения като безработица, намалени доходи, съмнителна социална помощ и безпрецедентни дългове, които могат да доведат до чувство на несигурност и несигурност у хората. Освен това страхът от рецесията може да влоши и вече съществуващи психични състояния или да доведе до повишена зависимост от вещества за справяне с тях. Редица изследвания сочат, че по време на и след периоди на рецесия, като например пандемията от Ковид-19 или депресията от 2008 г., са докладвани влошаване на психичното благополучие, рязко увеличаване на случаите на съобщаване на депресивни симптоми, ангажиране на лица със самонараняващо поведение и повишен брой самоубийства.

Тревожността от загубата на работата често е от първостепенно значение, което води до значително страдание и отчаяние. Това, от своя страна, може да се прояви по различни начини: физически симптоми като изпотяване, сърцебиене или треперене; емоционални състояния, тъга, намален интерес, безнадеждност или дори нарушаване на биологичните функции като сън, апетит и сексуално желание.

Важно е обаче човек да запази спокойствие и стабилност и да е способен да намира решения чрез различно мислене, за да издържи и премине този период. Макар че чувството на тревожност и депресия е естествено, от решаващо значение е също така човек да може да управлява емоциите и симптомите си и да не позволява на емоциите да вземат връх, което води до нарушено мислене и лошо вземане на решения. Някои от начините, по които можете да управлявате по-добре чувствата си, включват:

1. Създайте фонд за спешни случаи

Тъй като основният източник на стрес е икономическа или финансова криза, спестяването на средства за спешни случаи може да помогне на хората да бъдат по-сигурни по отношение на дългове или финансови неуспехи. Говорете с финансов консултант, за да рационализирате доходите и спестяванията.

2. Имайте вторичен източник на доходи

Бъдете психически подготвени за загуба на работа или понижаване в длъжност и други несгоди, които рецесията може да донесе, и обмислете резервни варианти за заетост/доходи.

3. Споделете притесненията си

Споделете притесненията си с близки и членове на семейството, тъй като държането им в неведение ще се отрази по-зле на психичното ви здраве.

4. Приемане

Това може да е събитие, което променя живота ви, така че притесненията са нещо нормално. Отделете време, за да приемете промените, които рецесията може да донесе.

5. Знайте, че това е временно

Отпуснете се и знайте, че това ще премине. Продължавайте да говорите със семейството и приятелите си. Не се измъквайте и продължавайте да се справяте сами с тях. Обсъждането и записването на мислите ви също ще ви помогнат да придобиете перспектива.

6. Планирайте финансите си

Направете подробен анализ на активите и пасивите си. Планирайте по-добре финансовия си път.

7. Поговорете с работодателя си

Обсъдете въпроса с Вашия отдел "Човешки ресурси" или с началниците на компанията. Надяваме се, че засега можете да стигнете до решение и да избегнете чувството на безпокойство за това, което е в ума им.

8. Водете здравословен начин на живот

Редовните физически упражнения и диета също ще ви помогнат да поддържате по-добър баланс. Разхождайте се, посещавайте фитнес залата, танцувайте или правете йога - няма значение - но се уверете, че се движите по малко всеки ден. Също така се уверете, че по-голямата част от храната ви идва от пресни, непреработени храни.

9. Избягвайте токсините

Избягвайте неадаптивните стратегии за справяне, като алкохол, тютюн или наркотични вещества. Макар че те могат да предложат временно облекчение, с течение на времето ще влошат нещата и ще доведат до ненужна зависимост.

10. Отдайте се на хобита

Запазете надеждата си непокътната, като участвате в някои хобита и релаксиращи дейности.

11. Спете достатъчно

Осигурете си 6-7 часа качествен сън всеки ден.

12. Повишаване на квалификацията

Запишете се на задочен или онлайн курс, прегледайте видеоклипове за растеж или се опитайте да повишите професионалните си умения, като изберете вътрешни програми за обучение, ако е възможно.

13. Съсредоточете се върху собствената си ситуация

Не се паникьосвайте от новините за висока инфлация и затруднена икономика. Новините предоставят обща информация като цяло.
Просто се научете как да управлявате по-добре собствената си ситуация.

14. Спрете да мислите негативно

Опитайте се да обмислите ситуацията логично. Не приемайте, че е малко вероятно да се случи най-лошото.

15. Научете здравословни начини за справяне

Инвестирайте в терапия, ако е необходимо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари