15-и ден от руската инвазия: Западът осъди атаката срещу детска болница в Мариупол

0
Тази нощ са нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка
Тази нощ са нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка Снимка: nexta live

В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев осъмна за поредна сутрин със сирени за въздушно нападение

Малко след полунощ беше съобщено и за нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора, предаде Би Би Си, цитиран от БНР.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. За момента няма потвърдени смъртни случаи.

Още не знаем броя на пострадалите, но се опасяваме от най-лошото", коментира изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката „ужасяваща“, както и призова „това безсмислено насилие да спре“.

Руската атака срещу детска болница беше осъдена и от ООН, САЩ и хуманитарни организации, сред които и „Лекари без граници“.

Нападението предизвика негодувание в цяла Европа. Остро реагира и украинският президент Володимир Зеленски, който обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

1207 цивилни са загинали по време на 9-дневната обсада на Мариупол, каза кметът Вадим Бойченко.

От службата за правата на човека към ООН съобщиха, че само за последното денонощие цивилните жертви са 89.

В телефонен разговор снощи британският премиер Борис Джонсън обеща на украинския президент Володомир Зеленски да затегне още санкциите срещу Русия. Зеленски написа в Туитър, че двамата с Джонсън са обсъдили също „по-нататъшната подкрепа , включително отбранителна помощ“.

Най-малко 35 000 цивилни са били евакуирани от обсадените украински градове вчера , съобщи още Зеленски във видеобръщение:

Три хуманитарни коридора  позволиха на жителите да напуснат Суми, Енергодар и районите около Киев. Евакуацията трябва да продължи и днес с още три маршрута - за градовете Мариупол, Волноваха  и Изюм“.

Спешно финансиране с 1,4 млрд. долара за Украйна е одобрено от Управителния съвет на Международния валутен фонд. Със средствата ще се помогне на Украйна да посрещне спешните нужди на платежния си баланс, които произлизат от последиците на продължаващата война

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че руската инвазия ще доведе до дълбока рецесия тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    До 2:
    Е, същото направиха усраинците - тормозеха и стреляха по рускоговорящото население. И ... ще си платят за това. P.S. Ако си бягал от часовете по история – Усрайна също я създадоха комунистите!
  • 0
    2
    Още някой
    Абе те и Сърбите не трябваше да правят клането в Сребреница ама го направиха. Югославия беше измислена държава, създадена от комунистите и доминирана от сърбите. Войната там я започнаха сърбите заради грандоманията си. И те си платиха за това.
  • 10
    1
    Мама ви фашистка!
    А когато САЩ и НАТО хвърляха бомби с обеднен уран по болниците, училищата и къщите на Югославия – НЕ БЕШЕ ИНВАЗИЯ? Когато САЩ и НАТО убиваха старците, децата, жените и мъжете в Югославия – НЕ БЕШЕ ГЕНОЦИД? https://www.youtube.com/watch?v=tqIBBYD8z-g https://dariknews.bg/novini/sviat/sydiat-nato-za-bombite-s-uran-po-syrbiia-prez-1999-g-2256388
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари