139 години от Освобождението на Търговище

0

Десетки граждани се включиха в проявите, посветени на 139 години от Освобождението на Търговище, което се отбелязва днес.

Празникът уважи и вицеконсулът на Генералното консулство на Русия в Русе г-н Алим Жаманов.

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров благодари и връчи грамоти на участниците, включили се във вълнуващата възстановка на събития от 29 януари 1878 г. Над 100 родолюбци от патриотични клубове от Североизточна България и читалища от Търговище пресъздадоха картини от палежите, безчинствата и спасяването на града.

 „В мигове, като тези тържествени, когато стоим пред символи на свободата, си давaме равносметка, че делата ни са тези, които ще оставят следи и след нас. За мен Търговище е кръстопът на надеждата. Завещана е от предците ни. Онези, които са записали в историята ни - с кръвта, с живота, с куража, вярата и надеждата си 29 януари. С очакванията и на поколенията след тях, градили улиците и домовете си тук. След тях и нашите вълнения да оставим диря в годините. Това е посланието, което ражда в мен моят 29 януари. На признателност, на отговорност, на надежда! Поклон пред знайните и незнайни жертви и герои на Освобождението ни! Хора, като нас. Хора, обичали, мечтали, надживели егоистични стремления, поставили ги на жертвеника на времето. Хора, вплели съдбите си в тази на Търговище. Да сме достойни за тях!“, сподели в словото си д-р Димитров.

В своето приветствие г-н Алим Жаманов с вълнение заяви, че за него е чест отново да сподели този тържествен ден с жителите на Търговище и пожела благоденствие и здраве.

Официалните лица и десетки граждани положиха венци и цветя на паметника на генерал Ернрот и на Морената в кв. Варош. По-късно беше отслужена панихида за загиналите, а по обед камбанен звън, от храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“, огласи града.

В честванията днес предстои литературно-музикална композиция “Пътят на свободата”. Тя ще бъде изнесена от 18 часа на площад „Свобода”. Заключителната проява е на ученици от I ОУ “Христо Ботев” и Центъра за младежки дейности и инициативи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари