13 т български чушки унищожи руски трактор

0
Стоката е внесена без документи
Стоката е внесена без документи

България влезе в новините в руските медии като поредна държава, чиято продукция е унищожена след въвеждането по нареждане на президента Владимир Путин на крутите мерки срещу контрабандните европейски храни.

Цели 13 тона бългаски чушки са унищожени от специалистите на руската агенция Росселхознадзора в Тюменска област (Сибир), като са прегазени с трактор. Стоката е задържана по границата с Казахстан, която е част от Митническия съюз с Руската федерация и Република Беларус.

Акцията е минала в рамките на изпълняването на президентския указ „За отделни специални икономически мерки, взимани с цел осигуряване сигурността на РФ“, заявиха пред сайта Znak.com в надзорното ведомство: „Фактът на вноса на чушките бе регистриран на автомобилното ГКПП „Казанское“. Оттам уточняват, че са липсвали документите за стоката, като „произходът на чушките е неизвестен“. „Стоката е била частично опакована в опаковките, не съответстващи на товара“. 

Все още не е ясно дали чушките са с произход България или от някои страни от региона като Узбекистан, където българско малцинство ги отглежда от времето на Втората световна война. Но ако са били от страните в региона, които са част от Организацията на независимите държави (ОНД включва 12 бивши съветски държави), то не би трябвало руските митничари да я обявяват за „контрабандна“, тъй като налице са специални преференциални мита и условия в рамките на организацията.

Важно е да се подчертае, че от времето на Съветския съюз този зеленчук на руски се казват "болгарский перец", тоест сортът е "български чушки" и затова в руските медии го споменават по този начин. Иначе основната дестинация за  българската контрабанда се смята Сърбия, през която при промяна на маркировката се внася стоката като от западната ни съседка, отказала се да въведе санкции срещу Москва и по този начин си спестила проблемите на страните като Черна гора с руското ембарго. 

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари