13 страни без България вече са внесли План за възстановяване

0
Чрез този план се очаква страната ни да получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа
Чрез този план се очаква страната ни да получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа

Европейската комисия е получила от 13 страни техните Планове за възстановяване и устойчивост

От списъка, публикуван от ЕК на 1 май, става ясно, че България не е сред тях, информира Банкеръ.

Стратегическите си планове са внесли Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Латвия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словения и Словакия.

Както вече е известно, на базата на тези планове страните от ЕС ще кандидатстват за средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост. Ресурсът по него е в размер на 672.5 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства и нисколихвени заеми.

Предвидените безвъзмездни средства за страните от ЕС са 312.5 милиарда евро, а заемите са в размер на 360 милиарда евро.

Еврокомисията съобщи, че започва и оценката на плановете, които вече е получила. Оценката ще продължи в следващите два месеца.

"Тази оценка ще включва по-специално преглед на това дали плановете допринасят за ефективно справяне с всички или със значителна част от предизвикателствата, идентифицирани в съответните препоръки за конкретни държави, издадени в контекста на европейския семестър. Комисията също така ще прецени дали плановете отделят най-малко 37% от разходите за инвестиции и реформи, които подкрепят климатичните цели, и 20% за цифровия преход", поясняват от Брюксел.

След като ЕК одобри плановете, в срок от един месец и Европейският съвет трябва да ги приеме. Приключването на тези административни процедури би проправило пътя за изплащане на 13% предварително финансиране на тези държави-членки още през тази година.

Къде е българският план

Преди дни правителството в оставка одобри българския План за възстановяване. От съобщението на Министерския съвет се разбра, че кабинетът е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да внесе плана за окончателното му приемане от парламента.

Чрез този план се очаква страната ни да получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа. От правителствената пресслужба подчертаха, че Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите предвидени разходи. Дигитализацията формира 32% от планираните разходи. 70% от ресурса следва да бъде ангажиран през 2021 и 2022 г., а останалите 30% - през последната 2023 година.

По време на правителственото заседание се разбра, че българският план ще бъде изпратен за предварителна оценка от страна на Европейската комисия. От уточненията на Томислав Дончев стана ясно, че това не е задължителна процедура и вероятно предварителната проверка ще продължи 2-3 седмици.

"Когато тази проверка приключи, Планът ще бъде готов и ще предстои да бъде одобрен от Европейската комисия", поясни Дончев.

По време на обсъжданията на плана в Комисията по бюджет и финанси, опонентите на ГЕРБ защитиха позицията, че стратегията трябва да бъде внесена официално в Брюксел възможно най-скоро, а проектите евентуално да бъдат променени на по-късен етап, при сформирането на ново правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари