121 години от силното земетресение в Шабленската зона

2
Ето какви са последиците от това земетресение с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер
Ето какви са последиците от това земетресение с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер

Ето какви са последиците от това земетресение с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер

Рано сутринта на 31 март (18 март ст.ст.) 1901 година мощно земетресение разтърсва териториите на България и Румъния. Часът е 9 и 12 минути. Сеизмичното огнище е в Черно море, недалеч от Шабла и Балчик.

Ето какви са последиците от това земетресение с магнитуд 7.2, епицентър на двадесетина километра в черноморската акватория и дълбочина на сеизмичния източник около 15 километра. Интензивност от девета степен е силата на земетресението в три села: Камен бряг, Горун и Българево. В Камен бряг жилищните сгради били почти срутени – 86 сгради съборени и полусъборени, а училището – съсипано; архитект Хр. Ковачевски споделя във вестник “Народна сила”: “повечето от сградите срутени, останалите - повредени”. В с. Горун – 60 сгради съборени и полусъборени, убити 2 деца и 3 едри животни от падащи скали. В с. Българево, което е било сред най-пострадалите, 365 сгради съборени и полусъборени, двама селяни убити; гръцката черква съсипана, а българската със значителни пукнатини.

Малко по-слабо – с интензивност от осма-девета степен – е въздействието в селищата Тюленово, Шабла, Горичане, Каварна, Балчик. В Шабла не само колибите, а и масивните обществени здания са пострадали – 374 съборени и повредени къщи, наложително изграждане отново на училището и новата каменна черква; фенерът край Шабла е преполовен. В Каварна, пак по сведение на арх. Ковачевски, 42 къщи са съборени или със значителни повреди; повреди има и на пристанището; съобщението от телеграфо-пощенската станция гласи “трусът бе вълнообразен, твърде силен, трая 1 минута, много стени и комини паднаха”. За Балчик вестник “Вечерна поща” пише: “Някои стени зинаха до основите; хората, залитайки, се втурнаха навън”; според околийския началник трусът е бил силен, вълнообразен, с продължителност около минута и половина и “попукаха се къщи, изпопадаха много комини и стени, минаре на една джамия”. На нос Калиакра е “провалена” кулата на фара, има големи срутвания от скалистите морски брегове; откъртени скали убиват двама рибари.

Седма степен у нас се проявява в повечето големи селища на североизточна България - Варна, Добрич, Тервел, Силистра, Нови Пазар, Дулово, Шумен, Провадия. Във Варна е усетено силно вълнение за около 2 минути, настъпва паника в църквите и града, улиците се изпълват с уплашени хора, камбани бият, напукват се стени и тавани, много комини падат, спира градският часовник. В Добрич са усетени силно два вълнообразни удара в интервал около 1 минута, напукват се множество солидни здания – сред тях са мъжкото училище с пропуквания на 10-15 места, черква с нападала мазилката от тавана, джамия със съборено минаре. В Дулово – напукани много здания, в Тервел – напукани стени на стари сгради; в Силистра – почти всички двуетажни и тухлени сгради се попукват; в останалите селища има попукани стени, опадала мазилка, съборени комини.

Земетресението е усетено с интензивност от пета степен,т.е. масово, на голяма територия която се простира до Созопол, Ямбол, Сливен, Тополовград, Стара Загора, на запад Хисар, Панагюрище, Ихтиман и на северозапад Плевен. В Софийски район сътресенията са усетени от болшинството жители (IV-V степен). Към датата на събитието щетите за българската държава са оценени на 265 хил. лева.

Земетресението е усетено на площ около 600 хил. квадратни километра, като включва територии и от Украина и Молдова. Усетено е в почти цяла Румъния. Най-силно въздействие с интензивност от осма степен (сериозни повреди в сгради) там е преживяно в селища от Северна Добруджа, разположени по черноморското крайбрежие – Мангалия, Констанца, Корбул де Джос, Тузла и по на север Бабадаг и на запад Калараш. Усетено в цяла Северна Добруджа и в районите на юг от Карпатите, слаби сътресения са рядко отбелязани зад планините, които причиняват бързо затихване на сеизмичната енергия.

Сведения за земетресението от 31 март 1901 година се намират за България – в Известия на Метеорологичния институт, съставяни от Спас Вацов, за Румъния – в описания на Хепитес.

Земетресения в Шабленската зона се случват рядко. За отбелязване са следващи трусове – през 1956 г. с магнитуд 5.5 и два труса с магнитуд 4.8 на 5 август 2009 и на 3 декември 2012. Максимално са усетени в района Шабла-Каварна. През 1956 година сътресенията достигат VII степен – възстановими повреди в постройки. Двете земетресения през 21 век имат сила да причинят напуквания в мазилка и събаряне надпокривни части на комини; областта на усещане при тях достига до Плевен, Калараш-Румъния и Харманли.

Автор: Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководи-тел на секция “Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари