120 ученици от цялата страна мерят сили по география в Русе

4
Русе е домакин на XIX-ата национална олимпиада по география и икономика
Русе е домакин на XIX-ата национална олимпиада по география и икономика

Русе е домакин на XIX-ата национална олимпиада по география и икономика

120 ученици от цялата страна мерят сили в XIX-ата национална олимпиада по география и икономика. За трети път тя се провежда в Русе и неин домакин е Средното училище за европейски езици /СУЕЕ/ „Св. Константин Кирил-Философ“. Олимпиадата е организирана от Министерство на образованието и науката /МОН/, Регионално управление на образованието - Русе /РУО/ и СУЕЕ. На откриването на състезанието присъства и заместник областният управител Детелина Ачева.

Преди всичко бих искала да благодаря на Регионалното управление на образованието за отличната организация на националния кръг на олимпиадата по география и икономика. Благодаря на всички за положените труд и усилия тази значима инициатива да се случи за трети пъти в Русе“, каза тя и пожела на учениците да бъдат все така трудолюбиви, упорити и успешни.

„Високите резултатите, които сте постигнали, са впечатляващи. Поздравявам Ви за тях и съм особено радостна, че изучавате география, защото така ще можете да се приобщите по-добре към Европа и света. Изучавайки природните забележителности и на другите страни, ще можете да откриете уникалната красота на България. Също така вниквайки сериозно в географските дадености, винаги ще можете да направите и най-точната преценка за икономическото развитие на даден район. Разчитаме на вас и като на бъдещи предприемачи и вярваме, че ще подпомогнете развитието на най-перспективните отрасли в страната“, допълни заместник областният управител. Също така тя изрази своята признателност към учителите и родители, подчертавайки тяхната роля в образователния процес.

От своя страна началникът на РУО д-р Росица Георгиева благодари за гласуваното доверие за пореден път и отбеляза, че за нея е особена чест и гордост Русе да е домакин на състезанието отново. „Намирате се в един прекрасен град, който има както своето историческо, така и културно значение. Надявам се в дните, в които ще бъдете тук освен да покажете своите знания и умения да имате възможност да разгледате „Малката Виена“, каза още д-р Георгиева.

Председателят на националната комисия доц. д-р Емилия Патарчанова също поздрави участниците. „Щастлива съм да видя отново пълна зала със знаещи и можещи ученици, готови да демонстрират своите компетентности, шампиони по дух и нетърпеливи да покорят поредния олимпийски връх в географията“, каза тя. Доц. Патарчанова сподели, че географията продължава да бъде сред най-любимите и обичани учебни предмети. „Завинаги тя ще остане в темелите на научното познание, давайки началото на много други науки, но същевременно тя е модерна и устремена към бъдещето“, допълни председателят на националната комисия.

Тя отбеляза, че географията е наука с интердисциплинарен характер, търсеща решения на проблеми от глобално до местно ниво. „Това е единствената наука, съчетаваща природни и обществени процеси, изучаваща тяхното взаимодействие и резултати в стремежа си да намира и предлага решения и модели за управление и превенция“, заяви доц. Патарчанова. „Стигай до тук, вие вече сте победители, но винаги може още и винаги има какво. Всеки от вас има все още своя непокорен връх. Пожелавам Ви да се изкачите на него, за да видите следващия, защото няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че все още предстои много, от очарованието от очакваното и неочакваното, от познатото и непознатото. Всичко това те прави по-силен и мъдър“, с тези думи тя се обърна към учениците.

Директорът на Средното училище за европейски езици „Св. Константин Кирил-Философ“ Добромира Николова също приветства участниците с добре дошли в Русе и в училището. „Имаме особен сантимент към тази олимпиада. Благодарение на доверието, което ни бива указано, ние поемаме този ангажимент, заради вас географите“, каза Николова и поздрави учениците, участващи в състезанието за стремежа, който имат към придобиване на нови знания.

Поздравления за постиженията и върховете, които преследвате“, допълни тя и заяви, че в рамките на олимпиадата ще бъде направено необходимото участниците да се чувстват спокойни и да покажат всичко, което знаят, да бъдат предразположени в една приятна обстановка, която екипът на СУЕЕ ще се постарае да осигури. „Нека най-добрите от вас победят, а следващите да се стремят да ги догонят. Сигурна съм, че ще останете с прекрасни спомени от Русе. Училището има своята история, макар в известна степен да сме млади - на 60 години, ние сме успели да натрупаме традиция и история“, сподели още директорът на училището Добромира Николова.

Резултатите от олимпиадата се очаква да бъдат публикувани на уебсайта на Министерството на образованието в началото на другата седмица. До националния кръг на олимпиадата по география и икономика са допуснати шест ученици от русенско. Областта се представлява от един седмокласник, обучаващ се в Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, двама деветокласника и двама десетокласника от Математическата гимназия „Баба Тонка“ и една единайсетокласничка от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Две могили.

Официалното откриване на олимпиадата се състоя в петък вечер в зала „Русе“ и бе придружено от богата културна програма. Тя включваше „Енино хоро“ в изпълнение на малките възпитаници на Гергана Тодорова, както и „Чичовите конье” от вокална група „Детски свят” с ръководител Албена Андреева.

За доброто настроение на всички се погрижиха и възпитаниците на Елена и Иван Деспотови от Клуб по спортни танци „Настроение” - носител на много награди от престижни национални и международни състезания. Те изпълниха виенски валс. До организаторите и участниците бе изпратен и поздравителен адрес от името на кмета Пенчо Милков.

Интересен факт, който трябва да се спомене е, че през 1843-а русенецът Александър Хаджирусет издава в Страсбург първата географска карта на България на български език, предназначена за русенските училища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    Звучи цинично
    Детелина Ачева и д-р на попските науки РусицЪ Георгиева :)))) И много комично!
  • 11
    2
    русенец
    Тази гнусна мърша до кога ще ни излага на тази длъжност? Както и некадърният областен??? Менчо Микрофона, наследник на кумунярски убийци изобщо няма да го споменавам??? Русенци, събудете се и утре гласувайте задължително!!! Градът ни УМИРА заради такива неадекватници!!!
  • 10
    1
    Свирчо
    Абе, тая какъв доктор е? На ветеринарен доктор ми прилича!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари