12-минутна техника за прочистване на ума

1
Рядко ни хрумва, че умът и съзнанието ни също имат нужда от детокс
Рядко ни хрумва, че умът и съзнанието ни също имат нужда от детокс

Понякога умът ни направо прегрява от „работа“

Вероятно вече направихте пролетното почистване у дома, изтупахте килимите, измихте прозорците, започнахте и детокса на тялото, нали? Рядко ни хрумва, че умът и съзнанието ни също имат нужда от прочистване. Дали ще е пролетно, дали ще е ежеседмично, вие решете сами. Зависи в какъв период се намирате, пише Milla.bg.

Понякога умът ни направо прегрява от „работа“. Имали сме трудни месеци, товарили сме го с проблеми, с неразрешени загадки, с разочарования, с тъга. Умът може да се претовари и от положителни емоции, а понякога и от двете.

Холивудският психотерапевт д-р Хабиб Садеги смята, че претоварването с емоционални „боклуци“ може да доведе до сериозни проблеми и с физическото ни здраве. Той предлага пролетен детокс на ума, който започва с отговора на няколко групи въпроси.

1 група

1. Имате ли затруднения да кажете, че не се чувствате добре или да разкажете на друг човек, ако сте преживели нещо неприятно?

2. Избягвате ли разговори, свързани с чувства и емоции?

3. Дистанцирате ли се от хората или ги допускате до вътрешния си свят?

4. Имате ли често усещане за самота?

Ако сте отговорили на повечето от тези въпроси с „да“, вероятно вие сте си създали навик да изключвате емоциите си и си мислите, че така ще живеете по-спокойно.

2 група

1. Неглижирате ли собствените си чувства? Казвате ли за тях „Няма значение, не е толкова важно, ще се оправя...“?

2. Насилвате ли се винаги да изглеждате силни и щастливи?

3. Имате ли симптоми на паник атаки?

4. А проблеми с безсъние и дълготрайна тъга?

Ако на повечето от тези въпроси сте отговорили с „да“, вероятно вие омаловажавате чувствата си, с което се опитвате да ги потискате (неуспешно).

3 група

1 Изпадате ли често в ситуации, в които се чувствате неловко?

2 Стараете ли се да криете от хората истинското си мнение с цел да не предизвиквате конфликти?

3 Преструвате ли се на някой друг пред приятелите си? Искате ли да мислят за вас другояче, а не така, както мислите, че мислят за вас?

Ако на тази група въпроси отговаряте по-често с „да,“ вие страните от хората, поставяте стена между себе си и тях.

Сега, когато сте осъзнали част от проблемите си, направете следното упражнение, съветва д-р Хабиб Садеги:

Вземете лист и химикалка и си намерете удобно и уединено местенце. Навийте часовника на 12 минути. В тези 12 минути излейте всичко, което ви е на ума, върху хартията. Дори да са пълни безсмислици, просто не спирайте да пишете. Химикалката не трябва да се отделя от белия лист. Ще се учудите, че между безумните неща, които ще запишете, ще сте оставили и огромна чернилка. Просто изливайте онова, което ви тежи, онова, което искате да се промени, онова, което ви е страх да направите, онова, за което съжалявате, онова, което ви е наранило, разочаровало, разплакало, накарало да се чувставте малоценни, самотни, неразбрани, недооценени, необичани. Пишете, пишете, пишете – цели 12 минути, без да спирате!

След това прочетете написаното и изгорете листа на някое безопасно място. Това е символичното ви разделяне с тези емоции. Ще се почувствате изключително добре, още докато гледате как те се предават в огъня.

Може да правите това колкото често поискате. Изключително полезно е за вашия ум, а оттам и за вашето тяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари