12-килограмова зелка изтеглиха в Габровско

4
Най-голямата и вкусна зелка у нас отгледа Ибрахим Карагьозов от габровското село Ряховците
Най-голямата и вкусна зелка у нас отгледа Ибрахим Карагьозов от габровското село Ряховците

Най-голямата и вкусна зелка у нас отгледа Ибрахим Карагьозов от габровското село Ряховците

Земеделецът постави невероятен рекорд и спечели първо място в конкурс по време на Празника на зелето. Неговият зеленчук тежи внушителните 11 килограма и 800 грама, като с размерите си отвя конкуренцията и показа, че размерът винаги има значение, разкрива България днес.

"Записах се в конкурса изцяло на майтап. Племенникът ми участваше в организацията и ми сподели, че зелките на участниците тежат около 6-7 кг. Когато чух това, си казах, че може би ще имам реален шанс да спечеля с моето почти 12-килограмово зеле", разказва Ибрахим. По думите му зелката му имала и близначка, но решил нея да не я взима, а да си я остави за вкусна гозба вкъщи.

"Спечелих грамота за първо място и сега се шегувам с жената, че когато отивам да пазара да си продавам зелето, ще си закачам грамотата на врата, за да привличам клиенти", шегува се земеделецът.

Ибрахим разкри, че цялото село е прославено с ряховското зеле и по-вкусно от него няма. Тайната е в семето, което местните сами произвеждат, а процесът е много дълъг.

"Когато зелето узрее наесен, го вадим с корена, а след това правим един трап, в който го заравяме. Хубаво го отъпкваме, след което отгоре го зариваме, за да не са открити корените, и накрая го поливаме. През пролетта главите се пръскат и оттам избиват стъбла, които цяло лято цъфтят. Така процесът продължава, докато не се образуват малки шушулки, които се обрязват, и от тях изкарваме готовите зелки за новата реколта зеле", издава тайната на вкусния зеленчук Карагьозов. По негови думи се наема да полива зелето в продължение на два часа на всеки три дни, а за целта лично той използва кладенчова вода.

"Всички ми казваха, че студената вода ще съсипе зелето, но бях сигурен в себе си и уменията си. Радвам се, че не ги послушах, защото сега отглеждам най-доброто зеле и това много се цени. Реколтата ми достига до 5-6 тона. Разбира се, ми се налага да го продавам, защото няма как с жена ми да изядем всичко това", заключва през смях Ибрахим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари