11 куршума за ученик, объркан с наркодилър в София

11
16-годишното момче губи живота си пред очите на приятелката си
16-годишното момче губи живота си пред очите на приятелката си

Разстрел по грешка от 14 години остава неразкрит

Килърите рядко грешат, но в тъмнината на пролетна нощ в баровския столичен квартал „Бояна“ един ученик губи живота си преди 14 години. Той е застрелян пред очите на приятелката му вместо авера му - 29-годишен наркодилър, пред очите на гаджето си, пише Труд.

За какво са си говорили 16-годишно момче и криминално проявен мъж, остана тайна. Както и кои са поръчителят и изпълнителят на зверския разстрел.

На 8 май 2009 г. 16-годишният Емил Николов седи в сиво БМВ, паркирано пред Боянското ханче. Часът е 23:30 часа, но ученикът не бърза да се прибира у дома. Зад волана е приятелят му – 29-годишният Александър Христов, който е известен на полицията като дилър на дрога. Какво правят двамата посред нощ в автомобила така и никога няма да стане ясно.

Към БМВ-то се прокрадва мъж с автомат, прикрива се в близките храсти и куршумите засвистяват. 11 от тях попадат в ученика, а Александър е ранен само от един в рамото. Килърът изчезва в тъмното, а Христов се добира до съседна къща, където търси помощ. С частен джип „Чероки“ той е откаран във Военна болница, опасност за живота му няма.

Лекарите от пристигналата на мястото на стрелбата линейка установяват смъртта на Емил. Пристигат униформени полицаи и криминалисти, пожарна осветява мястото, където се събират улики. Справка в масивите на МВР показва, че макар и толкова млад, убитият Емил има регистрации в полицията за унищожаване на чуждо имущество, а раненият му авер - за притежаване на наркотици и противозаконно отнемане на МПС.

Криминалистите работят по няколко версии за стрелбата, на мястото на следващия ден е направен и втори оглед. Най-вероятно покушението е за пренареждане на наркопазара, съобщава МВР. Според тогавашния вътрешен министър Михаил Миков, след като полицията заедно с прокуратурата предприема мерки срещу наркобандите, се появяват гастролиращи нови играчи, които се опитват да влязат на този пазар.

Разследващите убийството твърдят, че не Емил, а спътникът му Александър Христов е бил мишена на стрелбата, а ученикът е надупчен с толкова много олово погрешка. Според източници от ъндърграунда мократа поръчка е била дадена от наркошеф от софийския квартал „Белите брези“, където Христов се е опитвал да пласира дрога, навлизайки на чуждата територия.

Преди това Александър е продавал в кв. „Овча купел“, решил да разшири периметъра. Причината да се размине само с един куршум в рамото е, че Александър е очаквал нападение, проявил бърза реакция и успял да залегне. Пак по тази причина в последните седмици той излизал само по тъмно и с предварително уговорени срещи. Живеел почти в нелегалност и не се прибирал на домашния си адрес, защото се е страхувал, че ще го чакат на входа.

Близките на 16-годишния Емил също твърдят, че той е случайна жертва. Според полицаите две са възможните причини тийнейджърът да е бил на това място и с този човек – покупка на дрога от него или опит на Александър да го въвлече в търговията с наркотици. Близо до беемвето, където Емил е разстрелян, го е чакала неговата приятелка. Той ѝ каза, че ще се бави само няколко минути, отишъл и седнал при Александър в БМВ-то. Убиецът минал покрай момичето и по думите му той е бил един и е носел маска. Предполага се, че отишъл на съседната улица, където го чакал автомобил с работещ двигател.

Други очевидци на разстрела освен приятелката на Емил не е имало. В същото време обаче се появяват и слухове, че в храстите край Боянското ханче е имало не един, а двама килъри, единият с пистолет, другият с автомат „Калашников“. От полицията обаче не потвърдиха, че са намерили куршуми от различни оръжия.

Освен за този разстрел наркобосът от „Белите брези“ и хората му били заподозрени и покушението на 7 февруари 2009 г. с „Калашников” срещу Кирил Попов-Дума, който преди време бил част от компанията на убития Емил. Тогава в дома на убития бяха намерени около двеста дози кокаин. Дрога при покушението срещу Александър Христов обаче не е имало нито в дома му, нито в БМВ-то. Криминалисти допускат, че той е имал дози, но ги изхвърлил или скрил, докато се придвижвал ранен, търсейки помощ.

От полицията са предложили на Христов сделка да даде показания за хората, с които е влязъл в конфликт, като защитен свидетел. Той отказал и при официалните разпити не посочил човек, който би могъл да поръча или извърши разстрела в кв. „Бояна“. Отричал да е нарочен заради преразпределението на наркопазара или търговия с дрога.

Още 14-годишен имал кримидосие за кражби и хулиганство

Не е ясно какво е свързвало убитият ученик и Емил и наркодилъра Александър. Николов живеел в „Бояна“ и имал буен нрав, с който се прочул в квартала. Влязъл в полезрението на полицията още 14-годишен след кражби, сбивания и хулигански прояви, за които бил задържан в Шесто РПУ. Приятелите му са категорични, че никога не се е друсал и мразел дрогата. Крими досието на ранения Александър е много по-богато. В миналото той е работил за хора на Таки, но след изчезването на боса в чужбина, решил да не се присъединява към групировки и да работи сам. Снабдявал се с хероин от арабин, живеещ в центъра на София, а с трева и хапчета от други дилъри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    dgd
    16-годишен какво дири навън в 23:30 часа? Има вечерен час за нешълнолетните в 22:00. Родителите глобили ли са ги поне?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари