11 330 373 лева без ДДС ще разпръснат във въздуха срещу лисици

0
Пари за майки и пенсионери няма, за бесни лисици харчат 24 милиона
Пари за майки и пенсионери няма, за бесни лисици харчат 24 милиона

АТАКА пита – лисиците и консорциумът по-важни ли са от уве­личаването на детските, оградата по границата и доходите на пенсионери­те, защото за всяка лисица се падат по три минимал­ни пенсии?

Българската агенция по без­опасност на храните (БАБХ) започна от вторник първата за 2016 г. ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха.

11 330 373 лв. без ДДС ще струва ваксинирането до 2017 година. 2/3 от средствата идват по линия на ЕС.

Това е втората кампания срещу заразата. На­чалото е поставено през 2009 г. и е било на стойност 12 986 412 лв. без ДДС. Любопитно е, че и двете обществени поръчки се печелят от една и съща ком­пания – консорциум „Биовета Еър”, стана ясно от разследване на „OFFnews”.

Така сумата над­хвърля 24 млн. лв. за последни­те 7 години.

Справка в Агенцията за об­ществени поръчки показва, че други участници не се явяват на обявените търгове. Преди две години консорциумът прибира от БАБХ 3 544 200 лв. за лик­видиране на болестта бяс чрез орална ваксинация на всички лисици на територията на стра­ната.

Тогава дружеството е избра­но от изпълнителния директор на държавната институция Пламен Моллов без обществена поръч­ка, като е използвана практика­та „договаряне без обявление”.

В тръжната документация избо­рът на дружеството е оправдан с факта, че е спечелило подобен търг и година по-рано.

При миналогодишната офер­та консорциумът предлага еди­нична цена за ваксина – 0,90 лв. без ДДС и 0,96 лв. също без данък за прилагане на медика­мента. Общо ЩЕ БЪДАТ ДОСТАВЕ­НИ 6 128 760 ВАКСИ­НИ

На един квадратен километър се изхвърлят по 20 бр. вакси­нални примамки, които самоле­тите пускат от височина 150 м. Мястото на всяка пусната при­мамка се отбелязва с помощта на GPS-система, съобщават от БАБХ. И за най-непросветените става ясно обаче, че за да се фиксира примамката с размери на кибритена кутийка, би тряб­вало да се използват шпионски спътници. Може би за това раз­хвърлянето на примамките ще струва близо 6 млн. лв.

ОПАСНИ ЛИ СА ВАК­СИНИТЕ

Ветеринарните лекари пре­поръчват хората да не ги пипат, защото може да бъде опасна за тяхното здраве. Ваксините не представляват опасност за здра­вето на останалите диви животни.

В тях обаче има тетрациклин, който се използва като маркер дали лисицата е изяла примам­ката. За да се установи това, се налага избиването на определен брой лисици, които да бъдат из­следвани, което пък възмущава еколозите.

Националната програма за кон­трол и изкореняване на болестта бяс чрез ваксинация на лисиците се изпълнява вече седма година и се съфинансира от ЕК, а м. г. пра­вителството отпусна над 4,5 млн. лв. допълнително за медикамента.

НЯМА АКТУАЛНИ ДАННИ КОЛКО СА ЛИСИЦИТЕ У НАС

През 2013 г. МЗХ приема На­ционална програма за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на България чрез орална ваксинация на лисиците срещу бяс. В нея се констатира, че всяка година у нас се доказват средно по 10-20 случая на бо­лестта при животните, като те се регистрират предимно в Северна България.

Според Стратегията за разви­тие на ловното стопанство в Бъл­гария 2012 – 2027 г., изготвена от Лесотехническия университет, популацията на лисиците у нас е между 39 000 и 43 000. Простата сметка показва, че за всяка бъл­гарска лисица са похарчени 558 лв., за да не побеснее.

АТАКА пита – лисиците и кон­сорциумът по-важни ли са от уве­личаването на детските, оградата по границата и доходите на пен­сионерите, защото за всяка ли­сица се падат по три минимални пенсии?

Източник: Vestnikataka.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари