109-годишен австралиец плете пуловери за ранените пингвини

0

Колко време е нужно, за да овладееш напълно един занаят? 80 години звучи приемливо. Особено на фона на факта, че 109-годишният австралиец Алфред Дейт се занимава с плетене от 30-те години на миналия век.

Неговото най-ново и най-прочуто начинание е да създава миниатюрни пуловери за застрашените от изчезване пингвини край о-в Филип, Виктория, Австралия по инициатива на фондацията Phillip Island Penguin. С това се занимава вече две години.

Защо точно пуловери? Работата е там, че дрешките помагат на т.нар. „малки пингвини“ (Eudyptula minor), които се срещат само в Австралия и Нова Зеландия, да се преборят с местните петролни разливи. Пуловерите пречат на токсините да проникнат в тялото им или да замърсят оперението им.

През 2001 г. 438 пингвина са били засегнати от петролен разлив край о-в Филип. Благодарение на изплетените пуловери 96 процента от тях са били рехабилитирани в клиниката.

Самоукият Дейт започва да се занимава с плетене, след като решава да оплете дрешка за своя племенник. Днес той има 7 деца и 20 внука и „горе долу същият брой“ правнуци. Алфи помни потъването на Титаник през 1912 г. и обявяването на Първата световна. А каква е неговата тайна за дълголетие? „Да се будя всяка сутрин“, казва той шеговито.

В момента фондацията Phillip Island Penguin разполага с множество пуловери, дарени от щедри хора от целия свят. На този етап не се нуждае от още.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари