103 години от рождението на Николай Хайтов

1
Писателят си отива от този свят на 82 години на 30 юни 2002 година от левкемия
Писателят си отива от този свят на 82 години на 30 юни 2002 година от левкемия Снимка: архив

На 15 септември се навършват 103 години от рождението на писателя и родолюбец Николай Хайтов

Авторът на прочутите "Диви разкази" и "Шумки от габър" е роден в родопското село Яврово, Област Пловдив в много бедно семейство. Родителите му са обикновени селяни. Хайтов завършва прогимназия в родното си село, но вместо да постъпи в гимназия в Пловдив, започва сам да си изкарва хляба в големия град, припомни БГНЕС.

Първият му очерк е публикуван през 1954 г. в списание "Септември". Следва предложение за сътрудничество в списанието, където печата свой разказ ("Случай без прецедент") и нов очерк.

През 1967 излизат знаменитите му "Диви разкази". Те имат над 10 издания в България, като са преведени на 28 чужди езици, включително китайски.

Николай Хайтов умира на 82 години на 30 юни 2002 година от левкемия и е погребан в Централните гробища в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари