1000 учители недостигат за новата учебна година

0
Бургаски училища предлагат заплата до 2000 лева на месец
Бургаски училища предлагат заплата до 2000 лева на месец Видео: БНТ

20 дни преди началото на учебната година се търсят 1000 учители за цялата страна, 600 не достигат само в София.

Най-търсени са началните учители. Следват тези в детските градини, преподавателите по чужди езици - най-вече по английски, но има обявени места и за по-екзотични - китайски и японски. Дефицитни са и учителите по математика и информационни технологии, предава БНТ.

Стартовата заплата на учител е 920 лева, а средната за София - 1300 лева. А Бургаски училища предлагат и до 2000 лева на месец. От Министерството на образованието са категорични: свободните бройки ще бъдат попълнени навреме и няма да има класове без учител.

На този фон - рекорден интерес към учителската професия в Бургас - 48 души се борят за едно учителско място. Кандидатите се увеличават. Каква обаче е ситуацията по селата.

Йорданка Николова е учител с 22 годишен трудов опит. През целия си педагогически стаж преподава в едно и също училище - в село Долно Осеново. Разказва, че любовта към професията и учениците я мотивират да пътува всеки ден с автобус от град Симитли.

Йорданка Николова, преподавател по История и цивилизации и Философия: Аз ставам в 5 часа...(смее се). Но това е навик. Може и малко повече да поспивам, но искам винаги да бъда готова. И идвайки до училището се срещам и с много родители... И аз лично съм доволна, че съм тук.

21 от 22-мата преподаватели в училището в Долно Осеново пътуват ежедневно до работното си място. Разходите, които има се заплащат за транспорт възлизат на 45 лв. на месец за автобусната карта. Пътуващите от Благоевград пък получават 65 лева на месец.

Лиляна Качулска, директор на ОУ „Св. Паисий Хилендарски": Имаше време, когато пътувахме на стоп, нямаше автобус. Това са учители, които обичат децата, които обичат работата, затова това пътуване изобщо - не им пречи.

От Министерството на образованието казват, че проблем няма и учебната година ще започне спокойно.

Ваня Кастрева - началник на РУО - София-град: Това реално погледнато е една ситуация, която е системна. Всяко лято има подновяване на педагогическите екипи, има движение на педагогическите специалисти, защото колегите ми - особено в големите градове - имат възможност и за избор и при обявяването на свободни работни места съответно - те предприемат и такива стъпки.

За да има повече млади преподаватели - стартира още една национална програма - ,,Мотивирани учители,, , която ще осигурява финансова подкрепа.

Много училища предлагат на учителите да работят на граждански договор или да преподават едва по няколко часа - липсата на щатно назначение и финансова сигурност при тези случаи обаче демотивира някои учители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари