100-тина цигани се събраха на протеста в Благоевград

0
Шефът на ДРОМ и еврокомисарят по ромските въпроси не дойдоха да ги подкрепят
Шефът на ДРОМ и еврокомисарят по ромските въпроси не дойдоха да ги подкрепят Снимка: Pirinsko.com

Около 100-на цигани от благоевградската махала „Здравец“ организираха снощи протест заради нелепата смърт на 47-годишния гробар Николай Ефтимов, наричан в махалата Кольо Мишкаро, баща на 5 деца.

Очакваше се протеста да оглавят Петко Асенов, лидер на Национален християнски център на доброто и еврокомисар по ромските въпроси, както и председателят на партия ДРОМ Илия Илиев, но в последния момент те се отказали да пътуват към Благоевград, пише Монитор.

Циганите се разбунтуваха, когато вчера сутринта от софийската болница “Света Анна“ долетя новината, че техния човек Николай Ефтимов е починал след свада между него и 75-годишния военен пенсионер Радой Тодоров, станала на 11 юли привечер на площадчето пред магазина в махалата.

Мишкаро имал навика пиян да сяда на стълбите пред кооперацията, в която живее бившият военен. На 11 юли на пенсионера не му издържали нервите и решил да прогони пияния. Оня го напсувал и тогава 75-годишният бивш военен стоварил върху главата на пияния част от тротоарна плочка. Въпреки усилията на лекарите в „Света Анна“ вчера сутринта Николай Ефтимов е починал от черепно-мозъчната травма.

Очакванията, че снощи на протеста ще се съберат над 2000 цигани от цялата благоевградска махала, както и от цялата страна не се сбъднаха. Събралите се 100-на цигани пред кооперацията, където е станал инцидента на 11 юли настояват виновника да бъде съден по бързата процедура за умишлено убийство:

Ще искаме от държавата той да поеме издръжката на 5-те му деца. Починалият Николай има четирима братя и две сестри. Брат ми има 5 деца. Сам ги отглежда, съпругата му Магдалена Щърбева го напусна.

Какво ще стане сега с тези деца, ние няма да ги оставим, но кой ще поеме отговорността за тях? Какво ще направи държавата?”, каза 46- годишният брат на починалия Юлиян Ефтимов, който е един от организаторите на протеста.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари