10-те най-предпочитани произведения на Стивън Кинг

0

Стивън Едуин Кинг или по-известен сред почитателите си, както и по целият свят, като Кралят на ужаса, е роден на 21 септември 1947 г. в Портланд, Мейн. Историите на Кинг най-често разказват за обикновени хора – семейства от средната класа, деца, писатели, замесени в зловещи и обикновено свръхестествени преживявания. Освен това Стивън пише и творби, които не съдържат свръхестествени елементи, например новелите „Тялото“ и „Рита Хейуърт“ и „Изкуплението Шоушенк“. Екранизациите „Изкуплението Шоушенк“ и „Зеленият път“ са номинирани за Оскар в категорията „Най-добър филм“. Продажбите на книгите на Кинг са около 300-350 милиона копия, пише 10-те най.

Той написва и  няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един разказ („Петата четвъртина“) под псевдонима Джон Суитън. През 1949 г., когато Кинг е на две, баща му напуска семейството и майка му е принудена да отглежда сама Стивън и по-големия му брат Дейвид, като понякога изпадайки в големи финансови затруднения. Стивън започва да пише своите първи истории на 7-годишна възраст. По-късно в Университета в Мейн започва и първата си работа като писател в училищният вестник. Той води своя рубрика, наречена „King’s Garbage Truck“ (Боклукчийската кола на Кинг), а историите поместени в нея са вдъхновени от различните други почасови занаяти, които си намирал, за да се издържа.

Години по-късно, Стивън започва няколко проекта, между които и роман за момиче със свръхестествени способности, но тъй като не може да избере подходящ завършек, го изхвърля на боклука. За щастие съпругата му намира ръкописа и предвидливо го запазва. Един ден Кинг го открива и поглеждайки на историята с нови очи решава да я завърши през 1973 г. под името “Кери“. Книгата е пусната в тираж за скромната сума от 2500 долара, но успехът е огромен и по-късно правата са откупени за 400 000 долара, половината от които отиват като хонорар за автора. Само 4 години по-късно, през 1977 Кинг издава завладяващата книга за шизофреничният баща, наречена “Сияние“.

Днес романите му са преведени на повечето от световните езици, а по-голямата част от тях са и екранизирани, като в някои участва и самият писател, като статист или малка епизодична роля. Въпреки космическият успех на романите му, които го превръщат в един от най-богатите писатели в историята на литературата, Стивън Кинг и семейството му и до днес живеят в Мейн – този особен град с особени хора и неизчерпаем източник на идеи за автора.

През юни 2014 г. на бял свят се появява романът му „Mr. Mercedes“, а през ноември се очаква и най-новата му книга „Revival“. По случай рождения ден на писателя, ви представяме 10-те най-предпочитани произведения на Стивън Кинг, подредени от потребителите на goodreads.com.

1. „Сблъсък“, 1978

2. „То“, 1986

3. „Сиянието“, 1977

4. „Мизъри“, 1987

5. „Сейлъмс Лот“, 1975

 

6. „Зеленият път“, 1996

7. „Гробище за домашни любимци“, 1983

8. „Тъмната кула 1: Стрелецът“, 1982

9. „Кери“, 1974

10. „Особени сезони“, 1982

Източник: 10-те най
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари