10-те най-луди учени

0
Той със сигурност има лудост в косите
Той със сигурност има лудост в косите

10. Алберт Айнщайн

Той със сигурност има лудост в косите. Един от най-известните учени на миналия век, Алберт Айнщайн обърна физиката с главата надолу с неговите теории на относителността и огромните приноси към областта на гравитацията и квантовата теория. Той също обичал да плава с яхта в спокойни от вятър дни - "само за предизвикателството."

9. Леонардо да Винчи

Между рисуването на най-почитаните шедьоври на изкуството на Ренесанса, Леонардо да Винчи някак си намира време и за своята вътрешна ексцентричност. Научните скицници на италианеца, повечето написани на огледален курсив, са свят на фантазия, изпълнен с чудати машини и брилянтни дизайни, много от които никога няма да бъдат осъществени, а други ще бъдат изградени векове по-късно, като неговият елементарен хеликоптер, например.

8. Никола Тесла

Това е човекът, който си представяме с гигантски електрически ключ в ръце в дъжд от огнени искри. Тесла, който се слави с изобретяването на безжичното радио и ел. генератор, изобретения, които дават начален тласък на електрическата ера, е роден, достойно, по време на силна гръмотевична буря през 1856 г. Той също така е известен като маниакален гений, който спял малко и обичал да служи на доброто шоу, често използвайки собственото си тяло като проводник в публични демонстрации.

7. Джеймс Лъвлок

Този модерен учен на околната среда и изобретател на хипотезата за света като организъм — Гая, отправя бедствени прогнози за изменението на климата и нашия свят в продължение на десетилетия и до ден днешен, много от които вече са се сбъднали. Той не се притеснява от разпространението на една ултра мрачна прогноза за настоящата екологична криза, определяйки масовото измиране на около 80 на сто от хората до 2100 г. като неизбежно.

6. Джак Парсънс

Когато Джак Парсънс все още не е зает съосновател на Лабораторията за реактивни двигатели, той практикува магия и нарича себе си Антихриста.
Това мистериозно лошо момче на космическата програма няма официално образование, но все пак успява да разработи ракетно гориво, което служи на САЩ през Втората световна война и в космоса. Трагично, но все пак с подходящ драматизъм, Парсънс взривява себе си по време на лабораторен експеримент в дома си през 1952.

5.  Ричард Файнман

Част от екипа на гениите, които развиват атомната бомба и Проекта Манхатън, физикът Ричард Файнман се превърна в един от най-важните учени от края на 20 век. Далеч от общата представа за професор, този свободен дух изследва музиката и природата, декодира йероглифите на маите и отключва брави в свободното си време.

4. Фрийман Дайсън

Уважаван ядрен физик и плодовит писател Фрийман Дайсън вече работи като научнофантастичен писател. През 1960 г. той прокарва идеята, че в бъдеще хората може да се наложи да изградят изкуствени черупки, сега наричани сфера на Дайсън, които биха обградили цялата слънчева система, осигурявайки максимум използване на енергията на Слънцето. Дайсън искрено вярва в извънземния живот и мисли, че ние ще осъществим контакт в рамките на следващите няколко десетилетия.

3. Робърт Опенхаймер

Главният експерт зад Проекта Манхатън никога не е скривал резервираността си към социализма и конфликтните си чувства към атомните бомби, и в крайна сметка беше лишен от академичната и политическата си власт за това. Въпреки тези противоречия, той е също запомнен като човекът, наречен от студентите си "Oppie" (от англ. човек, който прави случайни твърдения), който научава холандски и санскрит просто така и цитира хиндуистки свещен текст, наблюдавайки първия тест на атомната бомба.

2. Вернер фон Браун

На 12-годишна възраст безстрашният Вернер фон Браун зарежда детския си вагон с няколко фишеци и стреля през претъпкана немска улица. Това е знак за това, което предстои. Мозъкът зад ракетната програма на Хитлер V-2 пристига в САЩ като военнопленник и в последствие става шампион в проучването на космоса и луната. Междувременно фон Браун усвоява дайвинга и философията.

1. Йохан Конрад Дипелово

Роден и израснал в Германия, замъкът Франкенщайн, алхимикът от 17-ти век Йохан Дипел остава в историята като изобретател на Пруското синьо, едно от първите синтетични химически багрила, но най-известен с безкрайните си стремежи за откриване еликсири на безсмъртието. Слуховете за експерименти с човешки трупове може да са вдъхновени легендарния герой на Мери Шели, която роди името на замъка.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари