10-те най-богати на петрол държави

0
Подреждането е направено по данни на ...
Подреждането е направено по данни на ...

Само преди дни бе постигнато историческо споразумение за ядрената програма на Иран. Един от най-коментираните ефекти е, че то ще даде зелена светлина за ново навлизане на иранския петрол на световните пазари.

Страната има огромни петролни запаси, но дори не е в Топ 3 на държавите с най-големи резерви.

„Бизнесинсайдър” подреди 10 страни в света, които буквално се къпят в петрол. Подреждането е направено по данни на Barclays commodities за доказаните резерви от суров петрол на всяка от изброените държави.

Вижте кои са те: 

10. Нигерия – 37,14 млрд. барела

Петролът е основен източник на правителствените приходи в Нигерия от 70-те години на 20-и век насам. 

9. Либия – 48,47 млрд. барела

Либийската икономика е почти изцяло зависима от енергоизточниците. През 2014 г. продажбите на горива леко спадат заради прекъсвания на подаването, причинени при протести и сблъсъци - в страната на практика се вихри гражданска война. 

8. Русия – 80 млрд. барела

Въпреки че Москва геополитичеки ще извлече изгода от иранската ядрена сделка, страната ще изпита силна конкуренция от излизането на иранския петрол на пазарите, като особено силна конкуренция се очаква на европейските пазари, смятат анализаторите. 

7. Обединени арабски емирства - 97,8 млрд. барела

Обединените арабски емирства са един от най-големите производители в ОПЕК (Организация на страните износители на петрол) и след спада на цените през 2014 г. има рекордно производство на горива. 

6. Кувейт – 104 млрд. барела

Петролът формира над половината брутен продукт на Кувейт и страната планира  до 2020 г. да увеличи производството до 4 милиона барела дневно. След санкциите срещу Иран от 2012 г., Кувейт, заедно със Саудитска Арабия, получиха най-сериозен пазарен дял от азиатската търговия на Техеран. 

5. Ирак – 140,3 млрд. барела

Икономиката, контролирана от държавата, е изцяло зависима от петрола. Затова и след спада нацените през 2014 г. правителствените приходи спадат с 30 на сто. От 2015 г. страната, която е сред най-големите в ОПЕК, има рекордно производство. 

4. Иран – 157,3 млрд. барела

Петролът сега е големият коз на Иран. Специалистите вярват, че появата му обратно на пазарите ще доведе и до спад на цената. 

3. Канада – 173,2 млрд. барела

Канада изнася главно в САЩ (там е вносител номер 1) и в Европа. Скорошни проучвания обаче показват, че канадските горива са средно с 20% по-високи въглеродни емисии от повечето други горива. 

2. Саудитска Арабия – 268,4 млрд. барела

Саудитска Арабия е сред най-големите играчи в сектора с горива. Напоследък тя и другите държави от ОПЕК диктуват цените. Но в позициите на кралството на пазара скоро може да усети промяна, след като Иран се върне в играта. 

1. Венецуела – 297,7 млрд. барела

Венецуела остава силно зависима от приходите от петрол. На него се дължат 96% от приходите от износ на страната, около 40% от правителствените приходи  и 11% от брутния вътрешен продукт, посочват анализатори. След спада на цените на горивата през 2014 г. икономиката на Венецуела преживя срив и сега се налага да търси съюзници извън ОПЕК с надежда за стабилизиране на цените.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари