10 полезни свойства на чесъна

2
Нека храната да бъде ваше лекарство и лекарството да бъде ваша храна
Нека храната да бъде ваше лекарство и лекарството да бъде ваша храна

Чесънът е известен с антибиотичните си лечебни свойства като средство при различни болестни състояния.

„Нека храната да бъде ваше лекарство и лекарството да бъде ваша храна“.

 Това са известни думи на древногръцкия лекар Хипократ, често наричан „бащата на западната медицина.“ Всъщност, той първи започва да предписва чесън за лечение на различни медицински състояния.

Вижте 10 ползи на чесъна и люспите от него:

1. Смята се, че чесънът може да помогне на детето още в утробата на майката да увеличи теглото си.

2. Чесънът укрепва имунната система. Той е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е нужно да се изяде една скилидка чесън в мед.

3. В чесъна има много йод, което го прави ефективен при заболявания на щитовидната жлеза.

4. Витамин С, както е известно, се използва при лечение на скорбут. В него има много от този витамин.

5. Чесънът помага в борбата с импотентността. В хранителния режим е нужно да се включи консумацията на повече чесън.

6. Той е полезен също и при сърдечно-съдови заболявания. Счита се за най-големия враг на LDL (липопротеини с ниска плътност), помага и за почистване на плаката по стените на кръвоносните съдове. Проучвания показват забележителен ефект в ядрата след ядене чесън.

7. Той е незаменим и при гъбични и бактериални вагинални инфекции. Ако чесънът се стрие, образува веществото алицин, което действа  като естествен антибиотик. Нанесен по тялото, алицинът се преобразува в сероводород. Това вещество има способността да влиза с опасни и токсични вещества в химични реакции на организма, например с олово. С това се обяснява изчистващият ефект на чесъна върху тялото. Той често се употребява при различни отравяния.

8. Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.

9. Той е ефективен в борбата с диабет, като нормализира нивата на кръвната захар.

10. Чесън се препоръчва при някои туморни образувания: рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на пикочния мехур. В проучването е установено, че лечението с чесън значително намалява туморните образувания в организма. Витамин В6 също се характеризира с противораково въздействие.

Не са за подценяване и люспите на чесъна.

Изследвания показват, че те съдържат 4% антиоксиданти: бифлавоноид-кверцетин. Натуралното, биологично активно вещество се отнася към групата на витамин Р. Люспите се считат за основен източник на кверцетин, който е антиоксидант и подпомага в борбата с раковите клетки.

Люспите от чесън се употребяват успешно при заличаване на пъпки, петна, бръчки и други несъвършенства по кожата.

Специалистите препоръчват консумирането на чесън, но с мярка. При големи количества той има вредно въздействие върху организма. Хранителните вещества на чесъна бързо навлизат в кръвообращението и го прави изключително ефективен. Но тези вещества също могат бързо да напуснат тялото през порите, когато човек се поти. Често хората, които консумират много чесън се характеризират се с остър мирис на тялото.

За възрастни относителното количество прием на ден е 2-3 скилидки чесън, а за деца е 1/4  до 1/2 на ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари