10 поговорки, които са пагубни за самочувствието на българина

1
Тези пословици и поговорки трябва да ги забравим като нация
Тези пословици и поговорки трябва да ги забравим като нация Снимка: Thinkstock

Колкото и да обичаме българската народна мъдрост, се оказва, че родният фолклор съдържа мисли, които са пагубни за самочувствието на българина.

Повечето от тях са насочени към това българинът да си мълчи и да си трае, независимо какво се случва и какво му се налага да понася. Повечето от тях датират от годините на робството и са научили народът да се подчинява на поробителите си, за да не плати с живота си за неподчинението.

За нещастие тези максими са насаждани на поколенията преди нас и най-вероятно поколенията след нас също ще ги познават.

Това са 10-те пословици и поговорки, които трябва да забравим като нация.

1. Преклонена главица, сабя не я сече

Или "ако слушаш и изпълняваш, нищо лошо няма да ти се случи." Ако трябва да бъдем напълно честни, в контекста на османското иго тази поговорка се е приемала буквално. Ако се подчиняваш на поробителите, няма да те посекат. Тя учи, че борбата не води до нищо друго, освен смърт, но все пак именно с борба сме били освободени.

2. Много хубаво не е на хубаво

Българите си знаем, че сме черногледи, но това обобщава до голяма степен народопсихологията ни. Ние не се радваме на щастието си, а го приемаме за сигнал, че нещо ужасно следва да ни се случи. Българинът се страхува да бъде щастлив, защото смята, че задължително след щастието ще последва нещастие. Време е да започнем да приемаме хубавите неща в живота и просто да ги оставим да се случат.

3. Музикант къща не храни

Тази безумна поговорка ни кара да си мислим, че хората на изкуството не могат да успеят като използват талантите си. Независимо дали става въпрос за музика, изобразително изкуство, танци и т.н. в главата на българина съществува тази максима, която му казва, че нищо няма да направи с дарбата си. За сметка на това пък по цял свят музикалната индустрия е една от най-богатите и в нея се въртят милиарди долари, които отиват именно в личните банкови сметки на музикантите.

4. Дума дупка не прави

С тази поговорка се омаловажава силата на словото, макар добре да знаем, че то съвсем не е толкова слабо. В същия момент имаме толкова много приказки, разкази и друг народен фолклор, в който главните герои се измъкват от опасна ситуация или успяват в живота благодарение на умелото ползване на думите. Хитър Петър е именно един такъв герой, за който хитростта и словото служат перфектно.

5. Една птичка пролет не прави

Всички добре знаем, че добрите неща започват с една идея, един човек, едно действие... Защо тогава вярваме на тази поговорка?! Нищо велико не се е случило изведнъж, но все някак трябва да започне. Затова и друга мъдрост гласи "Рим не е построен за един ден." Една птичка може да не прави пролет, но определено може да даде нейния старт.

6. Крушата не пада по-далеч от дървото

Тази поговорка ни кара да вярваме, че сме обречени да повторим грешките на родителите си и не можем да стигнем по-далеч в живота от тях. Независимо какво постигаш, си копие на баща си и това е!

7. Бели пари за черни дни

Или иначе казано "Не си харчи парите за глупости, а ги пести, защото със сигурност ще ти се случи нещо лошо, за което ще ти трябват! Няма как да избягаш от нещастието, а тогава със сигурност най-важното нещо ще са парите или липсата им."

8. Мълчанието е злато

Не си отваряй устата, защото не знаеш каква глупост ще излезе от там. Най-добре си трай и си мълчи, защото така няма как да ти се случи нещо лошо. Тук срещаме още една поговорка, която ни кара да сме кротки и тихи, защото когато говорим само си създаваме главоболие.

9. Учи, за да не работиш

Жалко е, че много българи разбираме това като "Ако учиш, ще се уредиш на работа, на която няма да ти се налага да вършиш много. Ще си на топло, на бюро, няма да се цапаш и мориш..." Обаче кой е казал, че трудът, изкаран с пот на челото е лошо нещо. Няма по-голяма награда за онзи, който се труди, да види плода на труда си. А дипломата не е еднопосочен билет към успеха, но пък усърдната работа е.

10. Недей да откриваш топлата вода

Българите подхождаме пораженчески към почти всичко. Тази поговорка ни показва, че без значение какво ще подхванем, някой вече го е направил, затова няма смисъл да се занимаваме изобщо. Ако нещо вече е измислено, защо ти е да се захващаш въобще. Всяко усилие е излишно и преди да си започнал още, трябва да знаеш, че няма никакъв смисъл да си хабиш времето.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари