Пандемията върна над 120 000 българи у нас

0
Най-много хора са се завърнали в области, където преди е имало най-силна емиграция. Условно те са определени като зоните Русе - Разград - Силистра, Кюстендил - Благоевград - Петрич и Северозападна България
Най-много хора са се завърнали в области, където преди е имало най-силна емиграция. Условно те са определени като зоните Русе - Разград - Силистра, Кюстендил - Благоевград - Петрич и Северозападна България

Едва 28 000 от новодошлите са потърсили работа

28 296 българи, които са работили в чужбина, са търсили работа у нас през миналата година и са се записали в бюрата по труда в страната. Това показва справка на Агенцията по заетостта, подготвена за "24 часа".

Близо 40% от тях са се завърнали от Великобритания. Пандемията е върнала на пазара на труда у нас едва 2631 българи от Германия. Топ три на прибралите се емигранти са тези, които са работили във Франция. Те обаче представляват 4,1% от общия брой. А записалите се в бюрата българи, работили в Испания, са 3,4%.

Колко точно българи са се върнали у нас заради пандемията, трудно може да се каже, тъй като емигрантите не са задължени да се отписват от системата ЕСГРАОН. Но през март миналата година, когато бе въведено извънредното положение, от националния оперативен щаб съобщиха, че е имало денонощие, в което са пристинали от чужбина 23 хил. българи.

Според данни на Гранична полиция за 10 дни - от началото на извънредното положение до 23 март, у нас са влезли 109 467 българи.

Според доклад от края на миналата година на Европейския съвет за външна политика завърналите се българи заради пандемията са 121 000. Данните са взети от Гранична полиция и системата за карантиниране.

Сравнението на броя карантинирани по места с работоспособното население посочва, че има градове, където завърналите са сериозен процент. Например в Добрич този показател е 9%, във Видин - 4,5, в Монтана, Русе и Благоевград - около 4%. Като се има предвид, че карантинираните са почти двойно по-малко от общо влезлите, е логично да се предположи, че общият брой завърнали се в тези места е още по-голям като процент", се отбелязва в доклада.

В Русе се върнали повече, отколкото в двойно по-голямата Варна, а във Видин също повече, отколкото в Бургас, където населението е 5 пъти по-голямо.

В доклада се прави извод, че най-много хора са се завърнали в области, където преди е имало най-силна емиграция. Условно те са определени като зоните Русе - Разград - Силистра, Кюстендил - Благоевград - Петрич и Северозападна България.

Направена била и онлайн анкета с хора, прибрали се от чужбина, която показала, че почти половината от тях посочват като причина желанието да са с близките си, а за 32% завръщането е заради загубата на работата в чужбина.

След рекордните над 1,1 млрд. евро емигрантски пари, влезли у нас месец преди края на 2019 г., година по-късно, към ноември 2020 г., БНБ засече рекорден срив - 327,5 млн. евро. Скромната сума е с близо 800 млн. евро по-малко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари