1/3 от децата в западните страни искат да станат влогъри

0
В Китай децата искат да станат астронавти
В Китай децата искат да станат астронавти

Това, което може да вдъхнови децата да пожелят отново да са учени, инженери и космонавти, е НАСА да се върне в дълбокия космос за първи път от 50 години насам.

В западните страни децата се интересуват преди всичко от YouTube и доста по-малко от космическите полети.

Преди 50 години ракета „Сатурн V”, изстреляна от космическия център „Кенеди”, отвежда в космоса Нейл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Четири дена по-късно Армстронг и Алдрин ще стъпят на Луната, вдъхновявайки цяло поколение млади хора да станат учени, инженери и математици.

Ефектът на програмата Apollo вдъхновява хиляди деца по света да мечтаят да станат изследователи, космонавти, конструктори… Днес обаче младите мечтаят да станaт влогъри. Поне в страните от Запада, пише Arstechnica, цитиран от TECHNEWS.bg.

В навечерието на годишнината на Apollo 11 производителят на модулни конструктори LEGO възложи на Harris Poll да проучи желанията на общо 3000 деца от САЩ, Китай и Обединеното кралство за отношението им към знанието за космоса. Резултатите показват, че в западните страни децата се интересуват преди всичко от YouTube и доста по-малко от космическите полети.

Запитани какви биха искали да станат, когато пораснат, около 3 от 10 американските и британските деца са отговорили, че искат да бъдат автори на видео в YouTube или влогъри – вид „кариера”, която се базира на правенето на видео за интернет. Това прави една трета от децата.

Следващите предпочитания включват учител, професионален спортист или музикант. Да станат астронавти мечтаят само 11% от децата – триж по-малко от тези, които желаят да станат известни чрез видео в YouTube.

Обратното е в Китай – там децата имат явно предпочитание да станат астронавти. Оказва се, че децата в Китай са много по-заинтересовани от навлизането в космоса и имат по-високи очаквания за заселване на космоса през следващите десетилетия, показва анкетата.

Интересни са и отговорите на въпроса дали скоро хората ще обитават друга планета. 96% от китайчетата са категорични, че това ще се случи. Сред западните деца подобно мнение се споделя от около 2/3 от децата. Подобна е пропорцията и що се касае до желанието на самите деца да излязат в открития космос.

Анализите за причините западните деца да мечатаят да станат влогъри, а не друго, може да се прострат надълго и нашироко. Може би образователната система в Китай поставя по-голям акцент върху стойността на науката, технологиите, инженеринга и изследването на космоса, предполагат изследователите от Harris Poll.

В крайна сметка може би това, което може да вдъхнови децата на Запада да пожелят отново да са учени, инженери и космонавти, е НАСА да се върне в дълбокия космос за първи път от 50 години. Това обаче може може и да не се случи скоро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари