"Зелените коридори" тръгнаха, но няма желаещи

1
Електронният портал за записване за ваксинация пак тръгва след пускането на "АстраЗенека"
Електронният портал за записване за ваксинация пак тръгва след пускането на "АстраЗенека" Снимка: БГНЕС

Флаконите от „Пфайзер/БиоНТех“ са на свършване, а всички дози на "Модерна" са вече поставени или се пазят за "втора игла"

Имунизацията с ваксината на AstraZeneca в България бе възобновена, но желаещи да се ваксинират почти няма. 

Пунктовете в големите столични болници "Пирогов", "Св Анна" и Александровска тази сутрин пустееха, пише в.Сега. От репортаж на Нова тв стана ясно, че засега ще се поставят само ваксини на AstraZeneca.

В списъците на Александровска болница има над 700 кандидати, чиято ваксинация беше отложена в петък, за да се изчака оценката на Европейската агенция за лекарствата за Оксфордската ваксина.  Нито един от тях не се е явил тази сутрин в пункта за имунизация.

Хората все още не знаят, че ваксинацията е възстановена, и затова няма желаещи. Очакваме през деня да има голям интерес”, обясни д-р Васил Михайлов.

Ако някои от вече включените в списъците не искат да се ваксинират с препарата на АЗ, те ще трябва да си потърсят в електронния регистър нова дата и час за друга ваксина

КЪДЕ СА ВАКСИНИТЕ

Проверка на "Сега" обаче показа, че положението с алтернативите не е никак оптимистично - наличните дози от „Пфайзер/БиоНТех“ са съвсем малко, а от "Модерна" са изчерпани всички доставени количества. Това става ясно от отговорите на Здравното министерство на въпроси за наличните ваксини. Днес България възобнови масовата имунизация, но само с „АстраЗенека“, след като вчера европейската агенция по лекарствата се произнесе, че ползите от ваксината са далеч повече от рисковете.

Свободните наличности от препарата на "Пфайзер/БиоНтех“ у нас в момента са символични. Повечето от доставените досега флакони вече са поставени на граждани или се пазят за втора доза. От „Модерна“ няма нито един флакон. Днес  се чака нова пратка, което ще позволи включването в имунизация на нов кръг лица. Тя обаче не е голяма - става дума за 33 600 дози. 

В България до 17 март са доставени 217 620 дози от ваксината на „Пфайзер“. Поставените дози са 157 000. 60 000 лица са ваксинирани по два пъти, тоест за тях са отишли 120 000 дози. За останалите 37 000 лица с поставена първа доза се пазят количества за втора доза. Сметките показват, че при 157 000 поставени и 37 000 пазени дози от ваксината на „Пфайзер“ има налични 23 620 дози към 17 март.

От ваксината на „Модерна“ до 17 март са доставени 24 000 дози. Поставени са 15 000, като 3000 вече са с две дози.  За оставащите 9000 лица се пази втора доза, което изконсумира и цялото получено количество от „Модерна“ до момента. Днес се очаква да дойдат още 33 600 дози, а до края на месеца -  други 51 600. 

ГРАФИК 

„В момента продължава изпълнението на първите три фази от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, вкл. имунизирането на лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарните избори. Процесът по ваксинация продължава в определените имунизационни пунктове на територията на регионалните здравни инспекции и лечебните заведения, включени в изпълнението на НВП. От имунизираните дотук лица представители на изборната администррациця са 23 895 лица, 2436 са получили втора доза“, уточняват от МЗ.

На изричен въпрос ще бъдат ли доставяни иРНК ваксини на личните лекари и защо бе съобщено, че тази възможност е отхвърлена от МЗ са категорични, че няма решение личните лекари да не получат и от тези ваксини въпреки трудното им съхранение. „Такова решение не е взимано, а единствено е обсъждано преди старта на ваксинационната кампания у нас, но е отхвърлено“, категорични са от МЗ. Не е ясно обаче кога ще има достатъчно количества, така че да стигнат и до личните лекари.

ВАКСИНИТЕ И ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ

"След спирането на векторната ваксина на Астра Зенека се наблюдава разколебаване в част от хората, които са били заявили желание за ваксинация, както и промяна на избора". До този извод са достигнали и от Сдружението на общопрактикуващите лекари в своя анкета сред 15% джипита, или 607 души, от всички области на страната, направена между 12-15 март 2021 г. Те заключават, че проблемът пред масовата ваксинация не е в готовността на личните лекати да я извършват, а в логистиката, свързана с осигуряването на ваксини (начин, вид и количества). Оттам свидетелстват за "внушително несъответствие" между заявени и получени дози от личните лекари, а лошата логистика при предоставянето на ваксините, свързана със загуба на време, посещения “на празен ход”, без да са получени ваксини и недостатъчност в количествата, както и разнопосочните послания, които пораждат недоверие, според тях водят до демотивация както на джипитата да извършват дейността, така на пациентите, които са излъгани в очакванията си. 

Към 12 март личните лекари са поискали от РЗИ-тата 67 530 дози ваксини, съответстващи на броя на записалите се при тях пациенти, желаещи да бъдат имунизирани срещу коронавирус (средно на лекар се падат по 112 дози). Получили са обаче само 19 080 дози, или едва 28%.

На всичкото отгоре, не всяко тяхно ходене до РЗИ се е увенчало с успех - на 69% от общопрактикуващите лекари се е наложило да ходят до РЗИ повече от един път,  а 50.6% от тях са посещавали здравната инспекция между 1 и 3 път, без изобщо да получат ваксини. 70% от тях са отделили 2 или повече часа, за да получат заветните дози, а 23 на сто са жертвали почивните си дни през уикенда, за да посетят местната инспекция и да вземат ваксини. 78% от джипитата пък изобщо не получават от РЗИ съобщения (електронна поща, обаждане) за получаване на ваксините и гарантиран брой дози.

75% от общопрактикуващите лекари са получили между 10 и 40 дози, а 78% от тях са поставили такова количество (между 10 и 40 дози). Анкетата показва и, че лекарите правят необходимото за максимално оползотворяване на недостатъчните дози ваксини - 1/2 от тях признават, че при ваксината на "Астра Зенека" са използвали възможността за поставяне на 11-та доза от всеки флакон.

97.7% от личните лекари са поставяли векторната ваксина на "Астра Зенека", въпреки че 65.8% от пациентите им са предпочитали иРНК ваксина (близо 29% са нямали предпочитания). Липсата на избор на ваксина, когато ваксинацията се извършва при общопрактикуващите лекари води до неравнопоставеност на пациентите, както и на лекарите, смятат джиптата. Близо 79% от тях заявяват готовност да поставят масово иРНК ваксини, стига да получат такива и да им се окаже нужната логистика. 

Заради неуредиците личните лекари настояват за максимално гъвкава логистика и приоритетно доставяне на заявените от тях количества, които са преобладаващо възрастни с придружаващи заболявания и чакат втори месец. До приключване на имунизацията на тези хора пунктовете за ваксинация да обхващат само хората, които подлежат на втора доза, както и неосигурените лица, предлагат те. И още - на електронната страница на всяка РЗИ и МЗ да има информация за наличните и предоставени вид и брой дози ваксини на общопрактикувашите лекари и пунктовете за имунизация, която да се актуализира ежедневно, при едно получаване на личните лекари да се предоставят не по-малко от 60 дози от всяка заявена ваксина, а един лекар да може да получава количествата и за други колеги, с които работи в непосредствена близост (където е възможно).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари