Томислав Дончев: Държавата също може да е собственик на фирма

0
Всички си представяха държавна бензиностанция, от която може да си сипеш бензин, но това не е есенцията на предложението
Всички си представяха държавна бензиностанция, от която може да си сипеш бензин, но това не е есенцията на предложението Снимка: БГНЕС

Мярката „60/40“ може да бъде удължена и след септември

Схемата „60/40“, която е предвидена за запазване на служителите в предприятията, засегнати от държавните мерки срещу Covid-19, може да бъде удължена и след септември, ако това е необходимо. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за БНТ.

„Близо 15 000 фирми са кандидатствали за запазване на заетостта на 250 000 души до момента. Колегите от Министерството на труда и социалната политика в момента работят и по трансформацията на схемата – така че тя да се превърне в някакъв вид форма на заетост. Сега е удължено действието на схемата до месец септември, но ако е необходимо може да се удължи и след това“, каза Дончев.

След последното заседание на Министерския съвет стана ясно, че мярката „60/40“ в досегашния ѝ дизайн ще бъде отворена за кандидатстване до 30 юни, а през следващите три месеца - от 1 юли до 30 септември, ще действа в нов вариант и ще е достъпна за много по-широк кръг работодатели, стана ясно от думите на Дончев.

Специално за работещите в транспорта мярката ще стане 80/20, защото там тя ще се допълва с помощ от 290 лв. за всеки служител, осигурени от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, пише „Капитал“.

В днешното си интервю Томислав Дончев коментира и предложението на Министерството на финансите за създаване държавни бензиностанции. „Според конституцията всички форми на собственост са равнопоставени. Държавата също може да е собственик на фирма. Всички си представяха държавна бензиностанция, от която може да си сипеш бензин, но това не е есенцията на предложението, а създаването на достатъчен обем на данъчните складове“, каза Дончев.

Според него намесата на държавата в сектора с горива е гаранция за истински и конкурентен пазар.

„Логиката е подобна на тази на европейското законодателство в сферата на енергетиката. Ако някой има тръба за газ, то всеки, който поиска да транспонира газ по нея може да го направи и собственика на тръбата, няма право да откаже“, обясни Дончев. По думите му като цяло всяка намеса на държавата в един сектор по дефиниция е спорно.

По отношение на изхода от кризата заради коронавируса, Дончев смята, че „спасението“ се крие в повишаване на индустриалността на страната. „Държавата би могла да участва в процеса на насърчаване на иновациите. До дни ще се внесе в Министерския съвет Закон за индустриалните зони, който да бъде предложен на Народното събрание“, обяви Дончев.

Вицепремиерът коментира и решението на министър-председателя Бойко Борисов за намаляване на ДДС-то за ресторантите от 20 на 9%.

„Не само финансовият министър не беше съгласен и аз не бях, защото това отваря широкия дебат за диференцираните ставки. Тази стъпка е по-скоро в подкрепа на търговците, но не и на потребителите“, каза Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари