"Тихата пандемия" няма симптоми

1
Само измерване на костната плътност може да установи заболяването
Само измерване на костната плътност може да установи заболяването

"По принцип е възможно остеопорозата да даде симптоматика, т. е. - да има някакви оплаквания за пациента, но това се случва в крайните фази на заболяването", каза ревматологът д-р Иван Казмин по повод Световния ден за борба с остеопорозата, предава Агенция Фокус.

Ненапразно Световна здравна организация кръсти остеопорозата „тихата пандемия“, защото в началния етап загубата на костна плътност протича асимптомно и всъщност пациента започва да има оплаквания едва, когато счупи нещо“, отбеляза д-р Казмин. Според него това е причината да са въведени определени препоръки.

На първо място всяка жена след 65-годишна възраст или 4-5 години след навлизане в менопауза поне веднъж трябва да си е измерила костната плътност, защото само по този начин може да се установи болестта“, заяви ревматологът. По думите му при пациенти, които водят продължително лечение с лекарствени средства, намаляващи костната плътност, се изисква също да бъде контролирана костната плътност. „При мъжете са малко по-леко протичащи, обичайно остеопорозата се наблюдава след 70-годишна възраст“, добави д-р Казмин.

Той коментира, че има фази в развитието на самото заболяване. В началото има нормална костна минерална плътност, на следващият етап има намалена костна минерална плътност, без това да има висок риск от фрактури от счупвания. Това състояние се нарича остеопения и последната фаза на развитието на заболяването е намалена костна минерална плътност с риск от фрактури, което се нарича остеопороза.

Специалистът предупреди, че след като веднъж е настъпила остеопорозата, пациентите задължително трябва да започнат своето лечение. „Като следствие на остеопорозата, ако настъпи фрактура, особено на гръбначни прешлени или на шийка на бедро, на първо място влошава живота и комфорта на пациента, повишава риска от смърт и на практика го инвалидизира“, каза още д-р Казмин.

По думите му могат да бъдат предприети профилактични мерки. „На първо място трябва да се намали употребата на тютюн под 5-6 цигари на ден, да се намали и употребата на кафе. Пациента задължително трябва да натоварва активно своята костна система, т.е. да движи, да бяга и т.н., с цел да дразни по естествен път самата костна структура на тялото и така да поддържа неговата плътност, заяви ревматологът.

Според него особено важно е през есенно, зимно и пролетно време пациентът да си осигурява витамин D 3 и витамин К 2, които имат пряко отношение към живота на костта, обмяната на калция в костта.

Лекарствените средства са т.нар. антиостиопоротични средства, има ги на българския пазар но лечението се определя от взаимната уговорка между лекар и пациент“, добави Казмин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари