РИОСВ не открило умрялата риба край Поморие

0
Ниско съдържание на кислород във водата била причината да измре рибата, а не замърсяване на водоема
Ниско съдържание на кислород във водата била причината да измре рибата, а не замърсяване на водоема Видео: NOVA

Сигнал за мъртва риба във водоем около Поморие.

Гергана, чието семейство има стопанство в близост до водоема, подала сигнала в петък на телефон 112.

Замърсен водоем и много измряла риба. Тази неприятна  миризма, която се носи, подобна на тази, която е от лугата”, обясни тя.

На място веднага  са изпратени екипи на РИОСВ и "Басейнова дирекция". Не откриват умрялата риба, но вземат проби от водата, съобщи NOVA.

"Количеството на разтворения  кислород във водата беше 0,74 милиграма за литър при норма между 6 и 7. При  това ниско съдържание на кислород, най-вероятната  причина за умрялата риба е липсата му”, обясни Събина Русева, главен експерт в „Басейнова дирекция” – Бургас.

В неделя на място идват и представители на неправителствената Организация за закрила на българските граждани. След публикуваните в интернет кадри днес за проверка край водоема, който е собственост на община Поморие, пристигнаха още проверяващи, за да вземат нови проби. Измереното количество на кислород във водата днес е още по-ниско.

От РИОСВ извършиха  повторна проверка, за да установят има ли нерегламентирано изхвърляне на отпадни води от близкия винпром.

В момента на проверката не е констатирано изтичане на води на производствено и битово-фекални  води. Също така няма установени и други изведени колекторни тръби и потенциални замърсители”, обясни Анна Желязкова,  главен експерт в РИОСВ - Бургас.

Резултатите от взетите днес проби от водоема ще са готови до седмица, а на Община Поморие бе направено предписание да обезопаси водоема.

„Ще бъде почистена измрялата риба и ще има охрана”, увери  Николай Каприев, отдел Екология”, Община Поморие.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари