Почина българска режисьорка на документално кино

0
Продукциите на Анна Петкова печелят международни награди
Продукциите на Анна Петкова печелят международни награди Снимка: БНТ

На 20 януари 2022 г. почина режисьорката Анна Петкова

Тя е родена през 1944 г. Завършила е първия випуск на специалността "Филмова и телевизионна режисура" в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" в класа на проф. Христо Христов. По-късно е преподавател в този институт. От 1978 до 1992 работи като режисьор в Студия за телевизионни филми "Екран", информира БНТ

От 1992 г. е на свободна практика. Водила е авторска рубрика "Трета възраст" по БНТ с над 40 документални филма. Игралният ѝ дебют "Откога те чакам" донася национални и международни награди, но след него тя се ориентира изцяло към документалното кино.

Прави социално ангажирани филми, които не остават незабелязани в национални и международни фестивали.

Филмът на Анна Петкова за комунистическите лагери "Обвинението", в копродукция на БНТ и Гала филм е носител на Специална награда на журито в Карлови Вари и Голямата награда "Златна ракла", 2000 г.

Селекциониран е за участие в конкурсните програми на над 15 международни филмови фестивали между които Валядолид, Милано, Амстердам, Прага, Торонто.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Николай Нанков
    Две дози физер не я спасиха! Лека и пръст!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари