Пневмония без кашлица: Как да я познаем?

0
Може и да няма кашлица, но този болен диша трудно – сякаш от време на време не му достига въздух
Може и да няма кашлица, но този болен диша трудно – сякаш от време на време не му достига въздух

Как разпознаем пневмонията, ако липсва кашлица, преди да се стигне до усложнения?

Много хора се притесняват от тази диагноза, особено родителите на малки деца, тъй като това заболяване в днешно време се “маскира” успешно под най-различни състояния. Понякога доста време протича безсимптомно. В тези случаи типичната за пневмонията кашлица не възниква, нито се повишава температурата. И после изведнъж се появяват усложнения,  разкрива zdrave.to.

Лекарите казват, че в днешно време липсата на кашлица при тази диагноза не е рядко явление. Първите признаци на пневмония обаче остават неизменни и в никакъв случай не бива да ги пропускаме:

• Явна бледност на кожата

• Постоянно усещане за умора, вялост

• Учестено дишане

Именно учестеното дишане е много важен пункт, затова трябва да му се обърне сериозно внимание, пише zdrave.to. Характерни признаци на пневмонията също така са рязко и внезапно влошаване на състоянието след уж очевидно подобряване.

Т.е., човек известно време се е чувствал зле (мислел си е, че по-скоро се е простудил), след това му е олекнало донякъде и той е решил да отиде на работа. Но след известно време се строполява, ляга болен.

Важно е също така да се обръща внимание на несъответствието на температурата и състоянието на болния. Т.е., при температура 37,5 градуса например, болният е в треска и се чувства като разбит. Както би се чувствал при 39 градуса температура.

Имайте предвид и факта, че ако човек боледува от пневмония, се променя и неговото поведение. Буквално губи интерес към живота, непрекъснато му се лежи, лежи, лежи… Ясно е, че нещата не са както трябва. И дори не така, както обикновено се чувства като е болен.

Да, може и да няма кашлица, но този болен диша трудно – сякаш от време на време не му достига въздух. Дишането му е учестено, най-вече през устата, гласът му е пресипнал. Затова в момента, в който усетите, че нещо наистина не е наред, потърсете консултация със специалист. Не протакайте, не чакайте да отмине от само себе си.

Пневмонията като такава и без друго е следствие от неадекватна помощ при наличие и лечение на остра респираторна вирусна инфекция. Затова е много важно да се постави правилно диагнозата при вирусна инфекция, да се назначи терапия и да се спазват всички указания на лекуващия лекар.

Тогава по-скоро няма да се стигне до възпаление в белите дробове. И не на последно място: следва да се движите, за да не допускате застой в кръвта. Няма да ходите на работа, разбира се, няма да се впускате в тежки домашни задължения, но и не бива да лежите постоянно.

Разхождайте се от стая в стая, после починете и пак. И непременно пийте повече течности. Обилният прием на течности е част от комплексното лечение и при инфекция, и при пневмония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари