Най-мощният убиец на паразити се крие в кухнята ви

0
Да видим какви чудеса може да направи това скромно вещество
Да видим какви чудеса може да направи това скромно вещество

Градинският сезон е в разгара си, което означава, че е време да се отървете от плевели и паразити! 

Всяка година ние неохотно тровим почвата на нашите растения с какви ли не отрови, за да се отървем от какво лли не. Има обаче лекарство, което лекува грижливо градината и същевременно помага на тялото ни .

Това лекарство е оцет, евтина алтернатива на скъпите химикали. Да видим какви чудеса може да направи това скромно вещество.

Използването на оцет в градинарството

Унищожава плевелите

Белият оцет е най-добрата алтернатива на скъпите химикали. Колкото по-голямо е процентното съдържание на оцетна киселина, толкова по-ефективно действа като естествен хербицид. В допълнение, оцетът е абсолютно безвреден за земята . Но за плевелите - истинска смърт!

Разредете 4-5 чаши от 6% оцет в 2 литра вода. При обработката на почвата, опитайте се да предотвратите попадането на разтвора върху зеленчуци и цветя - може да изгорят.

Борба с гъбични инфекции

За да спасите растенията, засегнати от гъбичките, ги третирайте с разтвор на оцет. За приготвянето му смесете 2 супени лъжици оцет с лайка. С помощта на пистолет за пръскане разпръснете сместа върху болни цветя.

Повишава киселинността на почвата

Ако във вашия район растат култури, които не харесват алкална почва, земята може да бъде преработена с оцет. Смесете го с вода в съотношение 50 ml оцет на литър вода

Почиства саксиите до блясък

С течение на времето глинените саксии губят блясъка си и стават опасни за растенията, тъй като абсорбират калций, минерали и други вещества. За да почистите контейнера, сложете го в разтвор с оцет и вода в съотношение 1: 1. Дайте нов живот на старите си саксии!

Почиства градинските инструменти от ръжда и мръсотия

За да блестят като нови лопатите и греблата, натопете ги в оцет или избършете с кърпа, напоена с веществото. По този начин можете да премахнете дори ръждата и като бонус да предпазите градинските инструменти занапред.

Удължава живота на цветята в саксия

Трайността на цветята, поставени във водата, не е дълга. За да ги запазим максимално дълго, напълнете вазата с половин вода и добавете супена лъжица оцет и лъжица захар. Така букетът ви ще живее много по-дълго.

Защитава цветни лехи от домашни и диви животни

Ако любимото ви куче или коварната котка на съседка се скитат из цветните ви лехи, използвайте един прост трик. Навлажнете обилно парче плат с оцета, обвийте го около пръчка и го забучете в земята до засегнатото растение. Навлажнявайте тъканта на всеки 6 дни и скоро онеправданите злодеи ще спрат да идват в градинката ви

Защитава плодовите дръвчета 

Подготвяме капан за вредители . Изсипете 250 ml вода в пластмасов съд, добавете 125 ml оцет и 100 g захар. Разбъркайте добре, покрийте контейнера с пластмасова обвивка и направете няколко дупки. Поставете контейнера под дървото и скоро паразитите ще изчезнат.

Държи насекоми надалеч от растенията ви

Мравки и гъсеници ще избягат от цветните ви храсти само при миризмата на оцет. За да предпазите домашните растения от неканени гости, избършете саксиитес парцел напоен с оцет на всеки 3 дни. Скоро всички вредители ще изчезнат

Бял оцет - надеждна охрана на вашата градина. Сега знаете как да поддържате ред в зеленото си царство. Надяваме се, че тези съвети са полезни за вас. Добра реколта!

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари